Nov 4, 2010

Inilah resepi Spaghetti Kong Fu den..Korang cubolah..

* Entri ini adalah untuk menyahut cabaran ke 3 dari Atok, yang memerlukan saya untuk berkongsi resepi masakan dalam bahasa Negeri Sembilan.. Sey torai ajola yor Atok, walaupon sey tak ponah laie jojak kaki kek tompek Nogori ni haaa.. Walaupun ghamai yor kawan sey dari Nogori, tapi dio tok koba Nogori ngan sey, takut nanti sey koba balik bahaso Qelate yor..ekekeke..


Hari ni, sey nok kongsi Spaghetti Kong Fu.. Dah hongeh2 berkong fu ngan budok dan pok budok, maila mentokodaghah Spaghetti Kong Fu ni, memang sodap!! Sey cilok resepi ni dari resepi Kuey Teow Kong Fu yor.. Nak buek lagu mano, kek sini payoh nok jumpo kuey tew ha.. Mako, spaghetti la jadi mangsonyo eh..

BAHAN-BAHAN

Bahan A (Kuoh)

2 uleh bawang putih
4 geleh ayor
3 sudu topung jagung
Isi udang, sotong - ikut suko, sey tak suko campur lauk daghat ngan lauk seafood
Sayor - ikut suko
Garam - secukop raso yo.. 
Lado - ikut suko ekaula..nak podeh, tarukla banyok sikit..
Soy sauce -  nak letak boleh, tak nak pon takpo, nak bagi kaler golap sikit yo..

Bahan B ( Spaghetti colup telur )

1 paket spaghetti
3 biji telur - ikut suko

CARO-CARO

1. Tumeh bawang putih sampai kekuningan dan hidung ekau ada bau-bau wangi gitew
2. Lopeh tu, masukkan 4 geleh ayor. Ekau tunggu hinggo mendidih
3. Dah mendidih tu, ekau masukkan udang, sotong, sayur, lado, soy sauce dan garam secukop raso, biarkan sehingga masok.

 
4. Bancuh tepung jagung dongan sedikit ayor sahajo dan tuangkan ke dalam kuoh tadi, lopeh tu ekau
tunggu hinggo kuoh menjadi pokat. Siap.
5. Gaulkan spaghetti bersamo telur dan gorengkan pada minyok paneh.


6. Siap sedio, apo laie, poie copek amik pinggan, moh kito makan ghamai2, ajok waghih2 semuo.. Jangan riso, memang berdaso lah masok Spaghetti Kong Fu ni.. ^_*




p/s : Moh vote sey di blog Atok, ekau boleh klik LIKE, undi di POLL atau klik UNDI MASUK sebelum hari Khamis, 4/11 jam 12 petang..

13 comments:

  1. wah.. nmpk yummy.. unik! nak cuba try.. thx 4 da recipe..

    ReplyDelete
  2. sedapnya resipi neh...
    simple jer rasanya...
    ley try.. hehe..
    tenkiu sharing2...

    *suke spageti2 neh*

    ReplyDelete
  3. AKAK klaka pic akak tu spa snap xgelak kew si tukng snap akakt hahahaha terliur nadia ngok spgti tu blurpp ok nadia nk g undi akak lak :)

    ReplyDelete
  4. bestnye..nanti nak try buat...best tue..

    ReplyDelete
  5. sodap ni..feveret den ni kalo berkuah2...

    ReplyDelete
  6. wah cam sedap je..nnt tryla..klau guna mee ke kewtiew ke boleh ke kak?

    ReplyDelete
  7. wahhh... terliurrr tengok!! eee... akak nihhh...

    ReplyDelete
  8. salam..
    spagheti kung fu? tak gheti la den.apa2 pun, nampak sedap.boleh cuba :)

    ReplyDelete
  9. kelana, alieff, cik jue, ekin, nina & ... : hehe..torailah..memang sodap!! sharing is caring..

    nadia & gadis : agagaga..maso amik gambo ni, bukan takat tukang amik gambo, modelnya pon nak tergolak ek..tahan yo..ikutkan malu nak lotak, tp contest punyo pasal, lotak ajo yo..

    akma : boleh jo..sodap apo ngan mee..

    thanks yo suzie & nadia sobab vote akak..agagaga

    ReplyDelete
  10. akak! enna suka kueh teow kung fu!
    tapi nih spegatti..sedapkah?
    nanti enna try. isk! lapa sudah :(

    ReplyDelete
  11. enna..sodaappp..sampai menjilat kuali..agagaga..

    ReplyDelete