Sep 2, 2010

Tutorial Sticky Post/Mode

Walaupun saya mula menceburkan diri dalam dunia blogging sejak 3 thn lepas, tapi dolu-dolu saya hanya pandai menulis shj, x godek2 pon gadget2 or widget2 yang ade utk memeriahkan memperkemaskan blog nih.. Malah template ni pon saya baru pakai bulan 10 tahun lepas (nak kena tukar dah ke..sayang ar template nih..comey kt mataku ini..) Dolu-dolu saya hanya guna template yang sedia ada tu haa.. Dah cukop menarik bagiku (time tu le..)

Jadi, utk golongan2 seperti saya ni, yang baru nak berjinak-jinak ngan blogging, saya nak share sket on how to make a sticky mode/post.. hehehe, saya tau, ramai yang dah pakar biasa wat sticky mode nih.. Xpela, kot2 berguna nnt utk budak baru belajar cam saya nih..

Ok, caranya mudah aje.. anda publish dulu entry yg anda ingin jadikan STICKY POST, then anda edit balik, tukar post option pada tarikh yg sehingga anda mau STICKY POST melekat. Agak-agak paham dak? Kalu dak paham, leh rujuk kat sini..

Nak tau nape tetibe saya blaja wat sticky post nih, sbb join contestlah..hihihi.. Cari punyer cari cemanala nak wat sticky post, nk tny kawan dah tak sempat sbb due contest dah dekat.. Ade yang suggest suh add widget, tp yang tu tak comeyy, jadi tak sama cam entry yang lain.. Kot2 kawan-kawan ade cara2 yang lain, yang lagi senang, leh share kat sini kay...

2 comments:

  1. thanks kak..iqbal cuba buat tapi tak jd jugak..xpaham kenapa..

    ReplyDelete
  2. thanks utk tips ni..nanti nak cuba lah.

    ReplyDelete