Oct 14, 2010

Cara membuat Scroll Box di Bloglist & Html Widget

Mahu memperkemaskan lagi blog dengan memasang scroll up & down pada list blog yang berjela-jela? Kalu uols perasan, kat my bloglist ngan feedjit ada scroll box. Begitu juga kat blog archive, tapi tutorial ni tidak applicable pada blog archive (tunggu next entriii..)

1st skali, uols kena dapatkan id widget yang ingin diletak scroll box. Camane nak dapat id ni? Pi kat dashboard, klik design, pilih page elements. Kat sidebar hangpa ada list2 widget. Klik edit bloglist widget (contoh widget yang ingin diletak scrollbox), hangpa cari widgetId kat atas tu.. biasanya dia duk last skali, cam gambar ni..

id widget ni ialah BlogList1
Dah dapat id tu, hangpa replace kat coding ni di tulisan kaler merah tu.. *sila copy betui2 coz aritu saya gi memandai dekatkan dot dengan BlogList1 trus tak jadi..* Pastekan dulu coding ni di notepad/word or mana-mana yang menyenangkan uols.. Yang kaler hijau tu, uols leh adjust mengikut ketinggian yang uols mahu..

#BlogList1 .widget-content{
height:200px; width:auto;
overflow:auto;
}

Pastu, uols gi kat Edit Html, tick bahagian Expand Widget Templates, dan dengan menggunakan Control + F, search ]]> macam kat bawah ni.. 


Dah jumpa ]]>, maka bolehla uols amik coding dari 1st step tadi dan paste di atas kod ]]>. Di atas yer, bukan di bawah..hihihi.. Buatla kat widget2 lain yang uols nak bagi pendek sket.. 




p/s : Sumber : Kak Syamila
 

12 comments:

  1. kak has thks.dh lama suzie cri ni. tp xfhm.ni trs fhm n trs wat.hihihi

    ReplyDelete
  2. tqvm zanna dh guna kat blog... :)
    lama dh cari yg zanna jumpa sumanya mcm susah nk fhm.. :)

    ReplyDelete
  3. ruangan tutorial ini really membantu, tqvm :)

    ReplyDelete
  4. salam has, yang ini pun kak nak share di blog kak, tqvm has!

    ReplyDelete
  5. has... tanya skit bleh? ok mcm ni saya dah tau buat menu list tp failed bila nak link kan entry saya tu dgn menu list saya: example menu list saya ada home tapi mcm mana saya nak link entry saya dgn menu home... ehee saya budak baru belaja... TQ

    ReplyDelete
  6. @Nini Best

    err..agak kurang paham di situ..japi me gi ur blog..

    ReplyDelete
  7. salam singgah nk try tutorial ni...tak jadi lagi coz bloglist skit jer...haha...

    p/s: panjang lebar yer terangkan...step dia simple jer...huhuhu...

    Latest Entry!! :
    Join Contest "Saya Nak Domain!!"

    ReplyDelete
  8. salam..napa sy buat x jadi je ni..dah ikut step demi step...minta tunjuk..huhuhu

    ReplyDelete