Oct 25, 2010

Mahu Letak Floating Icon Di Tepi Blog?

Kali ni, saya nak shara cara-cara untuk letak icon2 seperti facebook, twitter, feedburner, youtube, & flickr, serta home & back to top button..

1st sekali, pi kat Dashboard > Page Elements > Add a Gadget dan pilih Html/Javascript. Copy dan pastekan coding kat bawah ni di gadget tersebut.


Sebelum save, jangan lupa untuk letak alamat akaun uols. Sekiranya takmo letak let say flickr, then uols just buang ajela coding untuk flickr. Kalau rasa dah bosan ngan icon tersebut, uols leh tukar icon2 lain di http://www.iconspedia.com.

Dah setel tang icon, jom tengok coding untuk letak home & back to top button. Uols nak asignkan pon boleh, or nak paste kat ruang content Html bagi icon kat atas tu pon boleh. Macam saya, saya asingkan.


Kalau perasan, ade bottom: 100px, yang kaler biru tu uols leh tukar position mengikut kehendak uols. Sekalii lagi, jangan lupa untuk tukar kepada alamat website uols. Selamat mencuba.. ^_^


p/s : Kredit to MariBinaBlog

6 comments:

  1. dan ada tutorial yea...bagus ni...blh cuba utk blogspot nanti...tq...

    ReplyDelete
  2. Thnx for the tutorial n links!!
    Nisa wat floating icon fb je, hihi.. yg lain tarak!

    ReplyDelete
  3. welcome dear..hikhik..tak taruk feedburner?

    ReplyDelete
  4. @Fairuz Fazilah

    dear, kuar error ke cemana? peliknya..prob ape ek..sbb saya punyer ok, nisa pon ok..saya nak gi blog u, tapi profile takleh access..

    ReplyDelete