Dec 4, 2010

Tutorial Recent Post Bergerak

Hari tu, saya dah share bagaimana nak letak Facebook Like & Retweet button, kali ni saya nak kongsikan pulak bagaimana mahu membuat recent post bergerak seperti kat fresh entries di sidebar tu..

Macam biasa, pi kat Dashboard > Design > Page Elements > Add a Gadget.. Then pilih HTML/ JavaScript. Pehtu, hangpa copy code ni dan paste kat bahagian content..



        <script src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js" type="text/javascript"></script>

        <style media="screen" type="text/css">

        <!--

        #spylist {

        overflow:hidden;

        margin-top:5px;

        margin-bottom:-20px;

        padding:0px 0px -20px 0px;

        height:350px;

        }

        #spylist ul{

        width:220px;

        overflow:hidden;

        float:center;

        list-style-type: none;

        padding: 0px 0px;

        margin:0px 0px;

        }

        #spylist li {

        width:200px;

        padding: 2px 2px;

        margin:0px 0px 5px 0px;

        list-style-type:none;

        float:center;

        height:70px;

        overflow: hidden;

        background:#FFFFFF;

        border:1px solid #ddd;

        }

        #spylist li a {

        text-decoration:none;

        color:#A32929;

        font-size:12px;

        height:0px;

        overflow:hidden;

        margin: 0px 0px;

        padding:0px 0px 0px 0px;

        }

        #spylist li img {

        float:left;

        margin-right:10px;

        background:#EFEFEF;

        border:0;

        }

        .spydate{

        overflow:hidden;

        font-size:0px;

        color:#0284C2;

        padding:2px 0px;

        margin:1px 0px 0px 0px;

        height:0px;

        font-family:Tahoma,Arial,verdana, sans-serif;

        }

        .spycomment{

        overflow:hidden;

        font-family:Tahoma,Arial,verdana, sans-serif;

        font-size:0px;

        color:#262B2F;

        padding:0px 0px;

        margin:0px 0px;

        }

        -->

        </style>

            <script language="JavaScript">

        imgr = new Array();

        imgr[0] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";

        imgr[1] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";

        imgr[2] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";

        imgr[3] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";

        imgr[4] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";

        showRandomImg = true;

        boxwidth = 255;

        cellspacing = 6;

        borderColor = "#232c35";

        bgTD = "#000000";

        thumbwidth = 70;

        thumbheight = 70;

        fntsize = 12;

        acolor = "#666";

        aBold = true;

        icon = " ";

        text = " ";

        showPostDate = false;

        showcomments = false;

        summaryPost = 40;

        summaryFontsize = 10;

        summaryColor = "#666";

        icon2 = " ";

        numposts = 20;

        home_page = "http://URL BLOG ANDA/";

        limitspy=4

        intervalspy=4000

        </script>

        <div id="spylist">

        <script src="http://sites.google.com/site/testingsahaja/recentpostslide.js?attredirects=0&d=1" type="text/javascript"></script>

        </div>

Part yang kaler merah tu, tukar ngan alamat blog uols. Yang kaler hijau tu pulak, uols leh tukar mengikut saiz dan kesesuaian sidebar blog uols. Yang kaler biru tu, numposts = 20 adalah jumlah post yang akan dipapar secara bergilir-gilir.. Yang limitspy = 4 tu pulak adalah jumlah paparan post pada masa yang sama..

Dah adjust comey-comey, preview pon dah berkenan di hati, maka uols leh save dan voila!! ^_*


p/s : credit to Riwayat Hariku

    

6 comments:

  1. ila nak cuba try test la...hehehe

    ReplyDelete
  2. hehe menarik :D
    nnt klu nak trai blh ambik sini la heee

    akak da tag award ni :)

    http://atinanani.blogspot.com/2010/12/beautiful-blog-wah-teruja-haha.html

    ReplyDelete
  3. ila : ha, coba2 jgn tak coba..

    fatin : boleh aja..thanks for the award, nanti akak amik ek..

    ReplyDelete
  4. hehe mekasih atas tutorialnya ye :D ..

    ReplyDelete
  5. Hy guy join with plz! click here : http://hitz4blogger.com

    ReplyDelete