Jan 3, 2011

Little Fingers Contest 3


Jom ramai-ramai join Little Fingers Contest 3, duenya 4 Jan ini.. Nak join, klik sini.. Saya nak join untuk ketiga-tiga kategori..hihihi..tamak btol..

Suatu hari di awal bulan Syawal (bulan Ogos ke, Sept ke idakla saya tau..) di zaman saya masih belum bersekolah, waktunya di kala bulan mengambang (ooppss.. tak ke awl raya adelah bulan sabit..ni nak bgtau waktu malam sebenornyerr...ngeee..) setelah penat mengumpul duet2 raya di sebelah siangnyer (jauh tu jalan..abih satu kampong jelajah kutip duit raye..hihihi) ape lagi..malamnya time utk berseronok-seronok berkinja-kinja dengan bermain bunga api, meriam buloh, fireworks (alahai..ape name dah yang bila kite tanam, nyala ngan api, then terpancutla bunga2 jaluran api ke atas lalu menjadi corak2 bergemerlapan di awangan tapi takle sehebat fireworks tu.., sambil bunyi poww..poww.... - huk alohss ayat..tak hengat nyerr..)
Yang mainnyer, saya ngan kakak saya yg ke-4 (panggil aje Uteh) aje la (coz kakak ke-3 dah matured dah..form 4 katakan..), masa tu Uteh darjah 6 (kami beza 6 thn..)

Uteh yang tecik tu.. (comel dak??)
Uteh ni sangat independant dan berani, saya berani gak, tapi kurang skettt je dr Uteh tu....ngeee.. Dah sronok2 main mercun katak dan mercun lontar2 tuh, tibelah masa utk bermain yg cam fireworks tu..

Dah siap tanam2 kat tanah, then Uteh nak gi nyalakan api, tapi saya yg berkeras nak nyalakan.. Tapi saya berani dalam tak berani, kirenye gi nyala cpt2 pastu trus lari.. Skali fireworks tu tak kuar pon jaluran2 api tuh.. Apehal kan? Saya dah tak berani nak gi tgk, terpaksala Uteh yang berani tu gi tgk, skali dia amik pegang kat tangan daaa.. Time tu jugak fireworks tu trus mengeluarkan api dan powww... Abih hitam legam plus lebam sket kt area tgh ibu jari ngan jari telunjuk.. Uteh langsung tak nanges, saya plak yg ala-ala nak nanges..weee..

Pas dari hari tu, xde maknanyer dah utk kami main mercun2 lagik..takat bunga2 api tu leh laa..bukan sbb kami tak mau main, tp sbb dah xleh maa...ayah sudah maraahhh...Skang ni anak2 buah saya laks yg sronok main bunga2 api + mercun2 yang simple tuh.. tp klu tok ayahnyer tgk, mesti kena bebel lalu diungkit kisah silam nii..


p/s : Err, nama manja saya masa tecik-tecik dulu sampai la ni adalah sue.. Maklumlah, anak bongsu katakan.. Tapi bila dah dapat anak buah ni jadi usu pulokss..



2 comments: