Nov 1, 2009

Montreux & Chateau de Chillon

Semalam kami gi jenjalan ke daerah Montreux.. Kenapa ke sana? Sbbnye en. Suami dah buhsan asyik weekend je gi Lausanne, weekend je gi Lausanne, cam xde tmpt lain.. (ni kes mencari bj sejuk & kasut i la nihh..) So, kali ni kami telah menaiki tren (reganya CHF24 return trip per person) selama 45 mins untuk ke Montreux.

Lagik satu nape kami sesuka hati leh gi berjalan2, sbb en. Suami br lepas abih midterm exam (padahal open buk je.. tu pon nak kecoh kan!) Satu lagi tempat ni mmg famous sbb Bill Gates & Shania Twain duk kt sini (ade kami kesah??) Hahha.. sbbnyer kt sini viewnya adalah one of the most beautiful walks along the lake (ni bukan kami je yg kata..rujuk link nih..)

Jauh jugakla kami jalan, dr Centre Commercial Montreux sapala ke Chateau de Chillon (translatenye adalah Castle of Chillon) Sib baekla viewnyer menarik, plus mmg ramai org duk jejln (ade yg guna scooter, roller blade pon ade) skali, so x merasala penatnye.. Nak2 skang ni musim autumn kan, mmgla cantik..

Sampai je kt chateau tu, en. Suami xdan2 nak membeli keychain (ni kes dia dah lame mencarik, sbb nak taruk kunci umah & opis) Ramai jugak orang duk beratur beli tiket nak masuk, ade yg cakap Nihongo, ade yg cakap Espanol, ade yg cakap German, kami je yg bercakap bahasa Melayu.. huhuhu.. Rega tiket masuk CHF12/person. Chateau ni mmg dah lame, sejak 1005 lagi.. On 13th century, this castle was greatly expanded (ni en. Suami yg suh tulis.. dia kan suke mende2 historic camgini)

Dalam chateau ni, ade 46 places of attraction yg leh dilawati.. Rasanya cam lebey kurang castle lain la kot.. Ada bilik king & queen, guest room, formal dining room, etc.. Tapi yang menarik perhatian saya ialah bilik lukisan moden (kt sini bnyk lukisan tmpt2/view yg menarik & cantik skali kt Switzerland..) Memang chanteekk bangett.. The moment yg photoghrapher tu amik mmg perfect dr segi timing (nak nak saya nih jenis suka kan lukisan!) Lagik satu bilik prison,hehe, bukan pe, blk prison ni kt basement yg xdek view pa pe, n bkn jenis grill tau, dia just rantai kt kaki. Dlm blk nih, ade sorang prisoner, namanya Francois de Bonivard (maapla ye.. entri ni historic sket sbb hubby ade kt seb. duk monitor) Mmg glamer la kot mamat nih, leh search kt inet (klu rajen yer..) sape mamat nih..

Kami balik dalam kul 5++ (tu pon sbb tunggu tren sejam skali..) Masa tu dah gelap, jadik x dapat nak tgk view mengadap laut (sbb ms pi duk ngadap bukit bukau..) Bila sampai je rumah, baru rasa ala-ala crammed kt kaki.. Malamnyer, tdo awaii.. Totally flaatttt!! (Ngan Zahra skali sbb dia x dpt makan..huhu)


video
Ni view dari tren Renens Gare ke Montreux

No comments:

Post a Comment