Nov 21, 2009

Geneva : Jardin Anglais & Parc des Bastions

Plan nak gi Geneva dari last wik lagi, tp sebab Zahra kurang sihat, maka plan ni terpaksa ditunda ke minggu ni.. Hehe.. akhirnya, tercapai jugakla hasrat hati kami nak jejakkan kaki ke Geneva.. Bukan pe, selalu jugak dengar time studi n keje dulu2, ade exhibition kt Geneva, siap ade prof2 bawak balik medal sbb menang dalam exhibition nih..

Cam bese, pengangkutan kami adalah menggunakan tren, pergi balik CHF19 per person sbb ade half fare card.. Perjalanan mengambil masa lebey kurang 40 mins.. Sampai2 je, my 1st impression was lebey kurang cam Montreux in terms of buildingnya (agak berlainan ngan Lausanne..) Tapi yang menariknya, kt sini ade tram (ade rail di jalan plus guna kabel letrik gaks). Jalan rayanya agak luas tp banyak keta gak..

1st tempat yang dituju adalah city centre market, hehehe, bukan pe.. saya ni sronot btol tgk buah2, sayur2 dan pelbagai bentuk roti yg ade kt market. Tapi market kt sini quite different ngn market kt Lausanne. Sket je booth dier, tp depa stay sapa petang (kt Lausanne kul 2ptg dah xde!) Pas mencuci mata kt market, we off to Old Town, kat area sini jalannya adalah daripada batu bata, cam kat Melaka tu.. Lagi satu, sini dia punyer bukit bukau ngalahkan Lausanne, fuyoo..mau tercabut kepala lutot.. Sib baikla viewnya menarik..

Lepas turun naik bukit, we all sampai kt Parc des Bastions.. Kate en. Suami, tempat ni memang glamer sbb ade Geneva Reformation Statue.. Tapi bagi saya, yang plg menarik kt sini ada giant chess n checkers, plus ramei plak tu yg tgh main mendealah nih.. Saya cam konpius plak, leh nampak the whole game ke utk pk strategi..hmmm..

Then en. Suami ajak gi Jet D'eau, tempat air pancut.. Katanya klu malam lagi lawo sbb ade cahye berwarna warni.. Huhuhu,tp sayangnyer kami xle stay sapa malam.. Tapi yg lg sayang, sesampai je kami kt situ, air pancut tu tak on pon, sbb tgh ada maintenance.. Huhuhu.. Dahle en. Suami kata time winter dah xde.. Huhuhu.. X lama lagi dah nak winter.. Jawabnyer thn depanla br dpt tgk.. Punyerla ramai juga yg dtg utk tgk, sib baikle ade swans n ducks yg dapat hiburkan hati yg lara..huahuahua.. Airnya pon sangaaaattt jernih..

Pendek kata, memang x sempatla nak ronda satu Geneva ni dalam masa satu hari.. Ni pon gi tempat2 yg penting2 je dulu.. Rasa cam tak puas.. Bila en. Suami ajak balik, siap tny dah nak balik ke? Huahuahua.. Padahal kaki dah lenguh gle.. Lagipun cuaca makin lama makin sejuk, plus sumer kedai dah almost tutup.. Xper2, nnt kite datang lagi ek bang ek.. Ngeh ngeh ngeh..

View dari Renens Gare ke Geneva

video

No comments:

Post a Comment