Dec 23, 2009

Barcelona or Badalona?

Sempena cuti Xmas sminggu, kami plan utk pi jenjln, kuar dr Swiss yang sejuk nih.. Oleh kerana easyJet menawarkan harga yg agak murah utk ke Barcelona (klu tempah lg awal lg murah), so kami bercuti ke Barcelona selama 3 malam.. Kami stay kt Hotel Torre Catalunya.. Memang best hotel nih, walaupun 4 star, tapi rate dia lagi murah dari 1 star kt Lausanne. Friendly staff, kiranya dapat 5* dari kami..

1st tempat yg kami pi ialah stadium bola Campnou (the largest stadium in Europe). Ni kes en. Suami fanatik bola.. Tapi memang best gak dpt tgk stadium bola secara live.. Plak tu, ade history, jersi & piala psl team Barcelona dari 18th century.. 2nd place we went to Sagrada Famillia, gothic architecture tp syg tgh ade kren, maybe ade renovation. Pastu dinner kt Batik Restaurant (ni. en. Suami search kt inet highly recommended) tp xdela best manapon.

Then the next day, we went to the Old Town and Port Vell. Kat port ni ade L'Aquarium de Barcelona, lebey kurang cam KLCC Aquaria je.. Malamnya kami makan kt Udon (inet recommended),tp bese jek.. Hari ke-3, kami pi Montjuic, kat sini leh naik cable car utk tgk view the whole Barcelona city.. Then we went to Magic Fountain yang x magik pada hari tu, sbbnya tgh restoration dan Nadal day (maybe!) In the morning, we set off to Madrid by Renfe tren, dpt spesel price, 3 hours journey.. Tren ni best, comfortable plus ade seating n very laju, almost 300km/h (x cam tren ke Luzern)

Memang agak beza Barcelona ngan Swiss, pttla org kata Swiss lagi best.. Tapi kat sini makanannya sangat murah banding ngan Swiss, dan mcm2 pilihan ada.. Metro kat sini pon agak bagus, cover bnyk tempat, tp syg it's underground.. So tak nampak viewla (rugi sesgt kami travel guna metro) Better guna bus (tiket metro leh guna utk bus gaks..)


video

Pemandangan bandar Barcelona

No comments:

Post a Comment