Jul 18, 2010

Berlin.. Guten Tag!!!

Trip kali ni agak spesel coz 2 in 1, conference and vacation..hehehe.. Oleh kerana PRIME 2010 dibuat kt Berlin, maka dapatla kami jenjln kt sini.. Kami stay kt Excelsior Hotel, lokasinya mmg menarik (dekat ngan zoo, europa center, tren dan bas) dan promotion rate lebey kurang sama ngn hotel kt Zurich yg kami duk aritu. Saiz bilik pon lebey kurang sama, cume xde free internet dlm blk dan x bg air botol mineral. Malah utk iron bj, seterika x disediakan..hohoho.. So kami bagi 3* kt hotel nih..

Skang nih musim summer, memang musim org jenjln, so agak ramaila jgk tourists kt sini. Nak masuk Reichstag utk tgk panoramic view sket punyer pjg line nyer. So kami pusing2 kt area situ sebelum gi tgk Brandenburger Tor, gate yang memisahkan East dgn West German. Pastu gi kt Checkpoint Charlie, kt sini ramai yg jual aksesori military, macam-macam dan memang menarik esp tang gas mask. Then we off to see the remaining Berlin Wall and learn history about Nazi, pusing2 kt Gendarmenmarkt, skali ade concert rehearsal. Best sbb gabungan orkestra dan gitar letrik. Malamnya kami ada boat ride yang dianjurkan oleh pihak conference, selama 3 jam kami duk atas boat.. Jenuh bontot jugakla esp time dah last2 tu plus dah penat & ngantuk..

Esoknya, kami gi Zoo Berlin yang mmg terkenal ngn bnyknya spesis dalam zoo nih. Memang luas dan lagi best dari Zoo Zurich. Jenuh nak menapak dan mengejar Zahra, tp sayang nak masuk Aquarium (which dalam zoo jugak) kena bayar lagi EU6. Then we off to Tv Tower utk tgk the whole city of Berlin sebelum pusing-pusing kt area situ.

Last day, kami gi jenjalan kt suburb of Berlin yang glamer ngn palace of Prussian Kings. Mmg luas btol kawasan park of palace nih.. Yang bestnyer Berlin nih, sangat banyak tempat makan, asian food takyah cakapla, sangat berlambak. Kat area kami duk, ade kedai nama Kaimug, sedap gak n plus ade Pizza Hut, i loiikee.. Pastu kt Oranienburg Strasse ade Kamala Restaurant, jgn tak tau ni adelah Thai restaurant yang sangat sedap. Kalau nak positive eating (sgt bnyk sayur..), silalah bekunjung ke Cha Cha Restaurant di Stadtmitte, juga Thai restaurant yang sedap. Nak soping juga best kt sini sbb bnyk choices kt sini (rase cam lg bnyk dr Swiss).


video


video

No comments:

Post a Comment