Apr 8, 2010

Paris.. Isle de France

Sempena cuti Easter, kami telah pergi mencuci mata di Paris..hehehe.. Act, mmg kami dh plan lame nk gi Paris time cuti Easter nih, tapi bila pas pindah umah baru, plan ini terpaksa dicancel.. Sbb? Huhuhu, dh bnyk abih duet utk pindah umah nih.. Tapi x disangka2 la plak nak dkt cuti tuh, elaun masyukkk (hahaha..ni kes salahguna duet elaun nih..), nak2 plak tren TGV wat promosi utk ke Paris.. So ape lg, kami amikla peluang nih utk berjalan-jalan di Paris.. Kami stay kt Hotel Ibis kt outside the city coz nak save budget, maklumla hotel kt Paris nih mhl cam Swiss gak.. Huhu, mmg agak sempitla blknya, padanla ngn harga kan. Tapi yg x behnya xde fridge, so sgtla x seswai utk kami coz kami suke minum susu time malam.. So kami bg 2* kt hotel nih..

Pas check in, kami trus menuju ke Les Invalides. Kt sini ade Musee de l'Armee etc, tp kami just meninjau2 kt area luar shj, xla masuk musee nih.. Kt depan Invalides nih, ade padang besau, ramai btol org duk riadah kt sini, boleh diorang nih main bola n ragbi kt sini pdhal sebelah tu adelah jalan raya utama..hmm.. Otw ke Pond Neuf (utk naik night cruise..yeay..!!), kami singgah jap kt Notre Dame.. Makk aiii, ramai btol org kt sini.. Kt tepi Notre Dame nih, ade ramai yg wat pertunjukkan, ade yg main alat muzik berkumpulan(sgt beh..) , ade yg beraksi ngn skateboard, roller blade, mcm2 laa.. Then kami mengisi prot kt Le Wok Saint Germain (leh search kt inet), restoran yg halal (kt Paris nih bnyk kedai halal..jelesss btol..) Sangat unik restoran nih, bkn dr segi interior design tau, but dr segi masakannya. Whereby, kita yang pilih ingredients ape yg nak dimasukkan dalam kuali inclu rempah ratusnya..hohoho.. Tapi saya bukan pakar masakan, so saya just inform je nak masakan sweet n spicy, ingredients ape nak msk terpulang pd chefnya..hahaha..senang koje..

Hari kedua, kami mengambil pakej L'Open Tour bus selama 2 hari (kes malas nk cr sendiri interesting places plus nak jimat masa sbb trip nih kejap je..), so destinasi pertama yg kami brenti di Printemps, dekat ngan Galeries Lafayette. Sape yg kaki shopping taula tmpt nih..huhuhu.. Memang sape yg kaki shopping klu mai kt sini, mesti akan rasa gatal tgn..hohoho..mmg lawo2 btol la bj2 kt sini, sapa rasa terjuling bijik mata den, tp lagi lawo harganyer..huhuhu.. Sapo yg kayo-mayo n x sayang duet mehla bersoping kt sini... Kami mai sini bkn nak bersoping (sbb mmg sdr diri bkn kayo mano pon..), tp nak tgk betapo lawonyer inside this building.. Kat area nih juga ade the largest theater/opera, tp kami x amik gambo coz tgh renovate.. Tapi mmg dasatla architecturenyer.. Then we off to Place de la Concorde, ramai gak org kt sini.. Ni br low season nih.. Xtau la time high season cane, sure bersesak2.. Sape prsn tmpt nih ade digunakan dalam crite Star Trek Universe & The Devil Wears Prada? Pas layan fountain kt sini, kami naik bus plak utk ke destinasi seterusnya, which is Arc de Triomphe. Kat sini pon ade renovation sket, tp yg menariknya, pas kami naik bus tuh, kami ternampak cam ade ceremony kt sini, pttla ade ramai gak yg duk berkumpul..

Sesampainyer di Eiffel Tower, fulamakkk.. lg ramai umat manusia.. Memang menjadi tumpuan ramai la tmpt nih.. Xyah nak mimpi la utk naik kt atas sbb lane nya tersgtlah pjg, mau 2-3 jam duk beratur lom tentu lg dpt naik.. Mula2 b4 sampai kt sini, terpk gak, apela yg menarik sgt tower nih, tower je pon kan, tp bila sapa, n perhati btol2 kt tower nih, yeah.. it's unique, lame2 pandang leh jatuh cinta laks.. Pas puas bergambo ngan ET, we off to Montparnasse Tower, utk tgk 360 degrees night view in Paris. Memang superb, sgt cantik ngn lampu2. Leh nampak lagi Eiffel Tower and The Opera. Hajatnyer nk gi makan kt Restoran Indonesia, tp sbb kekangan masa, maka terpaksa dilupakan hasrat tuhh..

Hari ketiga, kami singgah di Latin Quarter, kt sini ade Universites de Paris, UPMC (klu x dtg Suisse nih mau dtg sini..) and The Opera, plus Jardin du Luxembourg yang sangat wangi.. Memula cam xmo masuk coz nampak cam bese je, tetibe lalu kt tepi bau wangi sangat, trus masuk.. N know what, jardin nih cantik gak, plus glamer nih.. ade palace lagi.. Ramai yang lepak kt sini sambil makan.. Then we off to Bastille, tapi kali nih x trun, just tgk view dr atas bus.. Bila sapa kt Place des Vosges, barula kami turun untuk je tamannya. Tempat nih cam Plaza del Mayor kt Madrid plak coz square camtuh.. Unik gak buildingnya.. Pastu kami bercadang untuk brenti di Sacre Coeur, tp disebabkan cuaca x berapa mengizinkan, plak tu dgn kekangan masa, kami meneruskan perjalanan ke Musee du Louvre, di mana terletaknya gambar Mona Lisa yang menawan hati (hmm..nape kt mata den cam biaso je..hahaha..ade je lg gambo lain yg secun gambo Mona Lisa..opss..) Pon x sempat nak abihkan muzium nih jugak kes xdan..huhuhu..

Last day, kami gi outside Paris, kt suburb iaitu di Versailles. Tujuan utama nak gi tengok Chateau de Versailles, tp x sempat jgk nak masuk coz nak kejar tren utk balik ke Swiss. Sempat menjengah ke jardinnya yg sememangnya saujana mata memandang.. Mak aihh.. kena naik keta golf tu klu nak meronda ke setiap pelusuk taman nih.. Sememangnya, Paris nih definitely a must visit place utk sesape yg ade kt Europe nih..hehehe..boley nak bagi ayat camgituh??..Walaupun Paris nih x sekemas ( or maybe sebersih) Swiss, tp architecture of buildingnya agak magnificent dan superb compared to Swiss.. Definitely kami akan datang lagi ke sini (i'm very looking forward to this...hehehe..),harap2nya ade rezeki lebey nnt.. Lagi best klu dapat datang berDUA sahaja (hahaha..jgn mare ye Zahra, bkn mama & abah xmo bwk..tp bg can la..hahaha..koya..koya..)


video

Aksi berdekatan Notre Dame


video

View dari Montparnasse Tower


video

View sekitar Louvre

No comments:

Post a Comment