Oct 16, 2009

Bienvenue to Switzerland! Part 2

Bonjour.. Ape ek nak sambung utk Part 2 ek? Hahaha.. bnyk benda utk dicerite, tp arini cam xdek inspirasi. Huhuhu..

Lets continue psl umah. Ha, sib baikla ari Sabtu (10hb) tu dpt jupe rumah furnished persendirian yang disewakan (2 stop nk ke EPFL, dlm 15 min gitu). So move in pada hari Ahad, nak tau brape rega umah nih, CHF 2700 but ade 10% diskaun for EPFL affiliates. Umah ni 3 tingkat, plus ade lower ground (tempat penyewa ni duk!). We duk kt ground floor, 1 bedroom. Rumah ni was build in 1935, bayangkan betapa klasiknya rumah ni, but of course dh go tru many renovations. Kat my fotopages ade gambo umah nih. Ha, since we moving ke umah nih, weather makin sejuk, maklumla dh nak winter. Kluar kejap je dh freezing jari + pipi. Takleh bayang time winter cemana. Huhuhu.. Rasa cam x sabar nk warm sket. Tapi, we all x settle down lagi, rent kt sini sapa 6hb Nov je, coz pastu nk pindah ke umah my hubby's fren ( Egypt guy, dia blk sana till end of this year), sewanya murah sket CHF1500/month kt Renens Gare (lg jauh tmpt ni nk ke EPFL dr tmpt yg kami duk skang, tambah lg 3 tren's stop). The main reason why we still nomading coz bulan Mars ni nak duk dlm EPFL (dh dpt apartment fully furnished n reganya CHF1440 tp lan 3 br leh duk.. harganya maybe murah sbb skang ni msh xde groceries' stores n jauh ngn transport). So, utk lan Janvier & Fevrier ni tak tau lagi nak duk mane. Dahla time tu dh winter, ade jugak karang yg membeku tgh jalan.

inilah rumah yang disewa..floor bawah je..
Ha, tertinggal plak psl event on Samedi (Sabtu) ni, before gi tgk umah ni, we jejln dulu kt area city centre tu, rupenyer ade market, morning market actually. Ada bnyk stalls, buah2an, sayur2an, roti, cheese, daging, sausages, bunga, and even stalls baju. So we buy strawberi ngn roti. Uis, strawberi dia manis btol (en. Suamiku suke giler, me biasa je coz dia tak crunchy cam kt Malaysia tu although x manis) But anyway, beggars (bkn yg mainkan muzik n tadah topi) pon ade. I thought negara yang maju camgini xde, plus like my hubby always said, Switzerland xde benda crappy n smua benda mahal n ade cost, cemanala depa ni leh survive yer..

Ramai btol orang kuar hari Sabtu berbanding ngn hari Ahad. Kat sini almost all kedai tutup hari Ahad. Hari Sabtu depa buka sapa kul 6 jek. X puas nak window shopping. Klu weekdays sapa kul 7. Unlike Malaysia kan, pelik btol la. Orang time weekend la br sempat nak shopping, dh weekdays bz ngn keje. Ni tak, w'end depa tutup. So nak tak nak, klu nak beli groceries, en. Suamiku akan pulang awal sedikit dlm kul 5, then we off the Migros yang berdekatan (dalam 6 mins walk). So, dalam tren sesakla sket klu ari Sabtu.

ni lah scooter..tak berapa clear sbb amik ngan hs
Lagi satu yang wa perasan kt sini, ade paintings (act. leh kate contengan.. sape pernah tgk citer Step Up 2 : Street Dance.. ha contengan yg dibuat oleh kump. 410.. macam tu la!) kt wall. Sangat bnyk, kt mana2 je ade (especially kt wall di railways). Klu naik tren tu leh nampak sepanjang jalan (maybe terexaggerated sket..), tp serius la, rasa cam eh biar btol nih, kata Switzerland ni negara yang terjaga.. Hahaha, bnyk btol yg wa condemn, act. bukan pe, cume cam bizarre la mende2 camgini kan, septtnya xdela kan.. Tapi yang coolnye ialah, kt sini scooter dijadikan as one of transport. Klu kt tmpt kite kan, bebudak je yg ada, tu pon main2 kt pdg or dpn rumah ke. Jarang bwk gi jejln. Kat sini x sah klu x nampak, kt mana2 je ade. Plus, bkn bdak2 je, teenagers, adults n makcik pon pernah kami nampak pakai scooter ni. Lawak pon ader. Lagi satu yg wa agak kagum, gi je la kt mana pon, klu jupe sesapa even strangers depa akan say bonjour. Kan best klu bg salam dijadikan amalan kt tmpt kita. Huhuhu..

Rasanya itu sajela yg wa nak citer dlm entri BIENVENUE ni. So, this is the end. Apapun, memang btol la org kata, hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik di negeri sendiri.. Ececece.. Kay, a bientot..


video

Lupe nak upload pemandangan dari Geneva ke Lausanne daa...

No comments:

Post a Comment