Jun 15, 2010

Zurich

Trip kali ni agak spesel coz kami telah bermalam selama 2 malam di Crowne Plaza Hotel yang kami booking melalui booking.com (lagi murah dari website hotel tersebut..) Walaupun bukan dalam city (sbb kes nk cr hotel yg murah..) tapi hotel ni agak dekat ngan tram station dan walaupun biliknya agak sempit, yang penting fridge ade.. So, kami bagi 3.5* kat hotel nih..

Seperti biasa, kami gi naik tren, dengan half fare card, return trip ke Zurich adalah CHF67 per person. Sesampai je kt Zurich HB (setelah 2 jam perjalanan ye..), kami lunch kat Nordsee, restoran seafood yang ada kat tren station nih.. Tak sangka sedap pulak makanan kat sini. Macam-macam ada, buffet ade, fast food ade even nak beli ikan/udang/sotong utk wat balik masak kt umah pon boleh.. Pas check in hotel, kami gi pusing2 kt city of Zurich. Ramai yang tengah lepak kat Zurichsee, siap ade yang mandi lagi.. Memang besarla city of Zurich nih, cam KL rasanya, compared to Lausanne yang agak kecik cam Kuantan.. Mula-mula nk masuk Swiss National Museum, tp sbb dah tutup (kul 5 dah tutup..), maka kami lepak kt park sebelah museum nih.. Ramai gak yang duk baring atas rumput aka padang kecik kt sini, ade gak yg duk atas benteng sambil tgk air sungai yang membiru.. Malamnya kami mencari kedai utk dinner (maklumla kt hotel agak mahal klu nk makan..) terjumpala Mishio, kedai Asian, dan sekali lagi makanan kat sini memang variety dan sedap..

Keesokkannya, kami gi Zurich Zoo yang sememangnya terkenal dengan the largest zoo in Suisse.. Kami gi naik tram (kat sini mmg bnyk tram..), otw tuh nampak ETH Zurich dan Universitat Zurich. Cantik gak buildingnya, x cam uni..hehehe.. Kat zoo ni, ade Masoala Rainforest, kekononnya macam rainforest kt Malaysia (act nak bg sama cam kt Masoala, Madagascar) gitu in terms of humidity, temperature etc.. Then we off to Uetliberg, kt sini leh nampak panoramic view of Zurich. Memang berbaloi panjat bukit sebab time kami pi, ade wedding ceremony, whereby the newlywed naik chopper..waa..kelasss gitewww.. Malamnya sebelom gi makan kt Mishio (again..hehehe..coz malas nak cr kedai lain..), nampak ade funfair and night market.. Wahh, ape lg memang kami singgahla sbb x payah nak jupe event during the night kt sini.. Nak kata murah barang-barang kt night market, xdela jugak sbnornyer..huhuhu..

Last day, kami nak pi ke Rheinfall, the largest waterfall in Europe, tapi tersesat sampai ke Stein Am Rhein. Building kt sini agak unik, ade lukisan yang seolah-olah menceritakan sesuatu. Lagi satu, selamba aje bdak2 kt sini (i guess..coz takkan guest plak kan..) terjun dari bridge untuk mandi..memang nampak seronok pon..sampai rasa besnyer klu terer berenang..hehhe.. Sesampai je kt Rheinfall tu, kami terjumpa ngan 3 family Malaysia.. Yes, orang MALAYSIA.. Hahaha..sronot btol.. Rupanya diorang dari Geneva, bekerja kt WTO.. Wah, ade geng lah ni even agak jauh...hohoho.. mesti W------ kenal coz gomen servant gak.. Memula saya berangan lehla mandi air terjun (kan kt Malaysia klu gi ari terjun bese motif utamanya utk mandi), sekali hampeh...naik bot bolehlaa..huhuhuh.. Memang lain la air terjun kt sini.. Hanya utk tatapan..hohoho..

Basically, ape yang saya leh kata, Zurich lagi happening dari Lausanne, brape kali saya gitau kt en. Suami, sayang dia tak apply ETH Zurich, eventhough this side speak Allemand (that's the reason nape en. Suami tak apply) tapi kan ke ramai yang gitau bahasa German senang nak blaja (walaupun kt telinga saya cam xleh nak terima soundnyer..) Malam-malam pon masih ade ramai orang duk lepak2 kt luar restoran, kedai pon tutup lagi lambat dari Lausanne, malah ari Ahad pon ade some of kedai yang bukak..


video

Some of countryside view along the journey

5 comments:

  1. Salam has..

    Switzerland mmg one of my dream places slps Japan..jeles la baca citer Has dpt jln2 kt sana..hihihi..anyway..thanks for sharing..

    ReplyDelete
  2. OOpps! Sorry. New Zealand la..Switzerland pun suka..Has ni org Trg ke?

    ReplyDelete
  3. yeke kak Ummu, klu camtu meh la datang sini.. tapi kat Lausanne nih biasa-biasa aje.. saya ore Klate.. parent husband org Ganu.. Kak Ummu org Ganu ke?

    ReplyDelete
  4. woww..mung gi zurich deh?tapi bukan ke zurich tu lagi mahai ko dari lausanne??

    ReplyDelete
  5. ha..saje gi jenjalan time weekend..mmg lg mahal dr lausanne, sbb tu lg best..hihihi..

    ReplyDelete