Nov 27, 2009

Pertama Kalinya..



Ini merupakan kali pertama kami beraya di negara asing.. Rasa cam tak beraya pon ader.. Huhu.. Tapi sekurang-kurangnya dapat dengar soro famili pon dh ok.. Kedengaran suara meriah nephews pon terubat jiwa yang lara.. Cume, cam sebak plak bile my sis gitau yg my mum sebulan berair mata ingatkan cucu dia kt sini.. Huhu.. Ayah plak lately kerap demam n pening (ingatkan anak bongsunya kt sinikah??) Ikutkan hati nih rase cam nak balik je beraya bersama, tp apakan daya.. Xperla, nnt klu ade rezeki lebey, insyaAllah, kami akan pulang.. mana tau untuk beraya bersama ke? Apa2pun, Selamat Hari Raya Aidiladha, Maaf Zahir Batin.. Untuk keluarga mertua yang sedang menunaikan ibadah haji, semoga mendapat haji mabrur..

p/s : Off topic jap, tp related ngn tajuk, Dimanche lepas pertama kali saya menggunting rambut en. Suami..hehehe..nak gelak pon ade..sib baek ok eventhough xdela cam gunting kt kedai..

Nov 21, 2009

Geneva : Jardin Anglais & Parc des Bastions

Plan nak gi Geneva dari last wik lagi, tp sebab Zahra kurang sihat, maka plan ni terpaksa ditunda ke minggu ni.. Hehe.. akhirnya, tercapai jugakla hasrat hati kami nak jejakkan kaki ke Geneva.. Bukan pe, selalu jugak dengar time studi n keje dulu2, ade exhibition kt Geneva, siap ade prof2 bawak balik medal sbb menang dalam exhibition nih..

Cam bese, pengangkutan kami adalah menggunakan tren, pergi balik CHF19 per person sbb ade half fare card.. Perjalanan mengambil masa lebey kurang 40 mins.. Sampai2 je, my 1st impression was lebey kurang cam Montreux in terms of buildingnya (agak berlainan ngan Lausanne..) Tapi yang menariknya, kt sini ade tram (ade rail di jalan plus guna kabel letrik gaks). Jalan rayanya agak luas tp banyak keta gak..

1st tempat yang dituju adalah city centre market, hehehe, bukan pe.. saya ni sronot btol tgk buah2, sayur2 dan pelbagai bentuk roti yg ade kt market. Tapi market kt sini quite different ngn market kt Lausanne. Sket je booth dier, tp depa stay sapa petang (kt Lausanne kul 2ptg dah xde!) Pas mencuci mata kt market, we off to Old Town, kat area sini jalannya adalah daripada batu bata, cam kat Melaka tu.. Lagi satu, sini dia punyer bukit bukau ngalahkan Lausanne, fuyoo..mau tercabut kepala lutot.. Sib baikla viewnya menarik..

Lepas turun naik bukit, we all sampai kt Parc des Bastions.. Kate en. Suami, tempat ni memang glamer sbb ade Geneva Reformation Statue.. Tapi bagi saya, yang plg menarik kt sini ada giant chess n checkers, plus ramei plak tu yg tgh main mendealah nih.. Saya cam konpius plak, leh nampak the whole game ke utk pk strategi..hmmm..

Then en. Suami ajak gi Jet D'eau, tempat air pancut.. Katanya klu malam lagi lawo sbb ade cahye berwarna warni.. Huhuhu,tp sayangnyer kami xle stay sapa malam.. Tapi yg lg sayang, sesampai je kami kt situ, air pancut tu tak on pon, sbb tgh ada maintenance.. Huhuhu.. Dahle en. Suami kata time winter dah xde.. Huhuhu.. X lama lagi dah nak winter.. Jawabnyer thn depanla br dpt tgk.. Punyerla ramai juga yg dtg utk tgk, sib baikle ade swans n ducks yg dapat hiburkan hati yg lara..huahuahua.. Airnya pon sangaaaattt jernih..

Pendek kata, memang x sempatla nak ronda satu Geneva ni dalam masa satu hari.. Ni pon gi tempat2 yg penting2 je dulu.. Rasa cam tak puas.. Bila en. Suami ajak balik, siap tny dah nak balik ke? Huahuahua.. Padahal kaki dah lenguh gle.. Lagipun cuaca makin lama makin sejuk, plus sumer kedai dah almost tutup.. Xper2, nnt kite datang lagi ek bang ek.. Ngeh ngeh ngeh..

View dari Renens Gare ke Geneva

video

Nov 20, 2009

Antara Dua

Lately saya banyak surf inet pasal HOUSE WIFE atau lebih tepat lagi mengenai SAHM. Mengapa tetibe saya duk surf psl bende nih? Adakah sbbnya skang nih saya dah bergelar full time house wife dan saya tak lagi bergelar working mum?

Sebenarnya, saya dah lama berangan untuk menjadi SAHM (tapi masa tu xde anak lagi n x merasa lagi life as SAHM. Masa tu dalam kepala saya, jadi suri rumahtangga ni beh, leh wat ape saja yang kita suke (termasukla lepak, nonton tv, tdo, masak2 etc..) Tetapi selepas sahaja saya bergelar MOTHER dan berada dalam tempoh pantang, sedikit sebanyak saya merasakan life as SAHM ni cam xde life (waktu tu duk umah mak.. jadi kejenya makan tdo.. Zahra plak kerap tdo n malas nak berinternet) Tapi bila saya dah lepas tempoh pantang n mak pon dah start membzkan diri ngn kejenya, masa tu saya merasakan agak memenatkan dan susah life as SAHM berbanding ngan keje.. Sehinggakan saya pernah gitau kt en. Suami yang saya x seswai jadi full time housewife..

Sampaila saya dan suami berhijrah ke sini, maka tanggungjawab memasak dan menjaga Zahra sepenuhnya di atas bahu saya (semasa suami gi keje) Lagila saya terasa akan kepayahannya (esp dr segi nak manage masa) mana nak jaga Zahra lagi, mana nak masak, nak ngemas rumah, nak layan inet..hahaha.. Sekali lagi saya bagitau kt en. Suami yang SAHM ni nampak je senang, tp sbnornyer lg memenatkan dr keje (pada pandangan saya laa..) Bangun pagi-pagi nak sediakan bekpes utk en. Suami dan anak (sib baik makan cereals n roti je..yg Zahra leceh sket sbb nak kena lenyek n perah), pastu nk masak makanan Zahra utk lunch n dinner, pastu nak mandikan Zahra (ni yg agak melenguhkan blkg sbb mandi dlm tub, kena membongkok), nak tdokan Zahra (Zahra tdo mesti ngn mamam - klu dalam umah) pastu wat keje umah sket2, sdr2 en. Suami dah nak balik, klu rajin terlebih saya akan wat minum petang, pendek kata pas en. Suami balik keje, saya masih bekerja sampaila Zahra tdo malam (tu pon kejap2 jaga coz Zahra skang kerap nyusu malam compare ngn dulu2) Ni baru anak sorang, tak menang tangan dibuatnya. Saya memang mengagumi kaum2 ibu yang dapat menguruskan rumahtangganya dengan baik. Betapa saya sekarang ini amat menghargai pengorbanan insan bergelar ibu, tak terbalas rasanya dengan lautan intan berlian sekalipun. Terima kasih ibuku kerana melahir dan mendidikku, terima kasih ibu mertuaku kerana melahir dan mendidik en. Suamiku..

Walau bagaimanapun, makin lama makin saya jatuh cinta dengan KERJA saya sekarang, adakah kerana saya sudah get used dengan keadaan sekarang? Saya rasa jadi SAHM ni banyak benefitnya, antaranya saya dapat anto & sambut en. Suami gi/balik dari keje (impian saya sejak dulu dapat ditunaikan skang..) Saya makin enjoy main2 ngan Zahra (even kekdg tu tak sabo nak dia tdo or tdo lame sket sbb nak surf inet) Tak sabar nak Zahra pandai jalan, leh bwk dia jenjln kt dpn rumah/apt (skang ni berat nak dukung plus leceh nak guna stroller sbb ade tangga) Tak sabar nak Zahra pandai cakap, leh layan borak sesama.. Dapat masak2 dengan happynyer..

Nak2 lagi apabila saya surf kt ratuhati n blog, bnyk yg mengenai housewife, bnyk mende yg kita leh wat. Yang penting, kerajinan mesti ada. Yang paling menarik perhatian saya ialah homeschool. Cam beh je klu dpt homeschoolkan anak2 sendiri. Pastu saya teringin nk blaja masak2 kek, kueh ngan jahit baju (klu jadi SAHM forever n ever laa..n klu rajen..haha)

Jadi adakah saya akan trus menjadi SAHM even after en. Suami berjaya mendapatkan PhDnya? Bagaimana dengan cita-cita saya untuk menyambung study (walaupun dalam hati ni masih gerun dgn title Dr.)? Bagaimana dengan niat saya untuk menyumbang jasa & bakti pada UMP yang saya sayangi? Kalau saya bekerja nnt, bagaimana dengan Zahra? Sanggupkah saya tinggalkan Zahra pada nursery? Adakah saya mampu melayan en. Suami dan Zahra sebagaimana saya melayan mereka seperti sekarang? Adakah saya mampu mengurus rumahtangga saya dengan sebaiknya?

Ntahla, saya pon x pasti. Yang saya tahu, skang ni saya nak live the fullest as a SAHM. Saya ada 3-4 tahun untuk decide. Biarlah masa yang menentukan. Lagipon, saya x try lagi kehidupan as a working mum kan. Manalah tau kot2 saya dapat handle ke.. Tapi mesti x sama cam SAHM kan?

Nov 9, 2009

Ouchy & Musѐe Olympique

Sebenarnya kami prnh gi Ouchy, time tu masih duk kt Hotel du Marche lagi.. Memang viewnya cantik, sbb ade lake ngn leh nampak France. Tapi masa tu lupe bawak kamera. So, weekend lepas kami gi skali lagi, sbbnye en. Suami beria-ria nak gi Musѐe Olympique (aritu masa gi Ouchy, xdan nak masuk musѐe). Ouchy ni dekat je ngn Lausanne, naik metro je. Tapi oleh kerana kami dah berpindah ke Renens Gare, so, dari ujung ke ujunglaa..but still nak gi tghari blk ptg pon dan..

Menurut kata en. Suami, org mai Lausanne sbb nak gi tgk Musѐe Olympique laa.. Kirenyer ni one of the main attractions kt sini laa.. Saya xdela beria2 sgt nak tgk (almaklum sajala bukan peminat muzium, unless best gler) tp dek kerana saya ni suke berjalan, maka on ajelaa.. Rega nak masuk CHF15/person.. Ape yang menarik mengenai Musѐe Olympique ni (ni pendapat en. Suami ye.. bagi saya bese je..!!) ia adalah the world's largest archive of the olympic games. Dalam museum nih ada sejarah olimpik yg ditunjuk secara interaktif beserta memoriblia, semua jenis medal olympics dari 1894 - Beijing 2008 (yg ni saya mmg suke), preview next olimpik games kt Vancouver 2010, sportsgear daripada olympic heroes (termasukla kasut bola Pele) yg didonate kepada museum. Pendek kata sumer yang berkaitan dengan olympic ada di sini.

Rupenyer, ramai btol org kt Ouchy kali ni (masa 1st time pi (ari Samedi) x ramai camgini, maybe sbb arini ari Dimanche, sume soping mall ttp) Siap kuda berpusing (mainan bdak2) tu on (ms kitorang pi aritu ttp) lagi.. Gamaknyer, ari Ahad nih depa suka gi jejln kt park bersama famili.. Btw, weather kat sini makin lama makin sejuk.. Pakai bj sejuk pon still rasa sejuk. Nampak gayanyer kena pakai fleece + bj sejuk.. Ni baru autumn, klu winter cemanala gamaknyer, kena pakai 3-4 lapis bj sejuk.. Tapi x sabau nak jamah snow (maklumla jakun ngn snow nih..!!)

Nov 4, 2009

Mak aiii...

Entri kali ni pasal food.. Yeah, food.. Actually dh lame nak wat entri nih, tapi masa je tak mengizinkan.. Plak tu saya ni jenis pelupa, lupa nak amik gambo, lupe nak bawak kamera, lupe yg hs zaman skang dh leh amik gambo.. Kekadang tuh, bila dah abih baru tringat nak amik (hihihi..ni kes tak sabau nak melantak la nih..)

Ini adalah nasi goreng udang, bukan saya yang wat..hehehe..kami beli kt kedai cina..sedap woo..sampai menjilat sudu (ni kes klu makan kt situlaa..) Nasi dia tersangatlah banyak, klu saya makan dpt abihkan separuh je (padahal sejak datang sini kemain saya makan, sbb sejuk kot!hehe..)

Lihatlah, betapa banyaknyer.. harga pon agak mahal, CHF16.90..huhu..tringat kt nasi goreng Restoran Singgah Selalu, paling mahal pon RM6 (nasi goreng isi ketam) Tapi udang dia taruk agak banyakla, dalam 10 ekor camtu..

Ni plak roti tuna yg en. Suami beli kt u dier.. Sedap gak.. Katanya ni roti arab..Besar kan? Harga dia agak murahla berbanding ngan panini n roti sandwich lain, CHF5 je.. Kami makan roti ni pon share. X abihla nak makan satu sorang..

Yang ni plak,huhuhu..saya yg berdegil nak beli.. en. Suami dah warning tak sedap.. Saya nak jugak.. Manala nak tau sedap ke tak kan klu x try.. Ingatkan cam pretzel Auntie Anne ke, x pon cam maruku ke.. (saya kan suke benda2 ngunyah nih..) Sekali rasa, mak aii, masin bebenor.. Saya yang suka masin ni pon xleh nak terima tahap kemasinannyer memang melampau.. Sampai tahap saya terpaksa buang mende2 putih tu..

Nov 1, 2009

tmp

My Header : Version 1

Montreux & Chateau de Chillon

Semalam kami gi jenjalan ke daerah Montreux.. Kenapa ke sana? Sbbnye en. Suami dah buhsan asyik weekend je gi Lausanne, weekend je gi Lausanne, cam xde tmpt lain.. (ni kes mencari bj sejuk & kasut i la nihh..) So, kali ni kami telah menaiki tren (reganya CHF24 return trip per person) selama 45 mins untuk ke Montreux.

Lagik satu nape kami sesuka hati leh gi berjalan2, sbb en. Suami br lepas abih midterm exam (padahal open buk je.. tu pon nak kecoh kan!) Satu lagi tempat ni mmg famous sbb Bill Gates & Shania Twain duk kt sini (ade kami kesah??) Hahha.. sbbnyer kt sini viewnya adalah one of the most beautiful walks along the lake (ni bukan kami je yg kata..rujuk link nih..)

Jauh jugakla kami jalan, dr Centre Commercial Montreux sapala ke Chateau de Chillon (translatenye adalah Castle of Chillon) Sib baekla viewnyer menarik, plus mmg ramai org duk jejln (ade yg guna scooter, roller blade pon ade) skali, so x merasala penatnye.. Nak2 skang ni musim autumn kan, mmgla cantik..

Sampai je kt chateau tu, en. Suami xdan2 nak membeli keychain (ni kes dia dah lame mencarik, sbb nak taruk kunci umah & opis) Ramai jugak orang duk beratur beli tiket nak masuk, ade yg cakap Nihongo, ade yg cakap Espanol, ade yg cakap German, kami je yg bercakap bahasa Melayu.. huhuhu.. Rega tiket masuk CHF12/person. Chateau ni mmg dah lame, sejak 1005 lagi.. On 13th century, this castle was greatly expanded (ni en. Suami yg suh tulis.. dia kan suke mende2 historic camgini)

Dalam chateau ni, ade 46 places of attraction yg leh dilawati.. Rasanya cam lebey kurang castle lain la kot.. Ada bilik king & queen, guest room, formal dining room, etc.. Tapi yang menarik perhatian saya ialah bilik lukisan moden (kt sini bnyk lukisan tmpt2/view yg menarik & cantik skali kt Switzerland..) Memang chanteekk bangett.. The moment yg photoghrapher tu amik mmg perfect dr segi timing (nak nak saya nih jenis suka kan lukisan!) Lagik satu bilik prison,hehe, bukan pe, blk prison ni kt basement yg xdek view pa pe, n bkn jenis grill tau, dia just rantai kt kaki. Dlm blk nih, ade sorang prisoner, namanya Francois de Bonivard (maapla ye.. entri ni historic sket sbb hubby ade kt seb. duk monitor) Mmg glamer la kot mamat nih, leh search kt inet (klu rajen yer..) sape mamat nih..

Kami balik dalam kul 5++ (tu pon sbb tunggu tren sejam skali..) Masa tu dah gelap, jadik x dapat nak tgk view mengadap laut (sbb ms pi duk ngadap bukit bukau..) Bila sampai je rumah, baru rasa ala-ala crammed kt kaki.. Malamnyer, tdo awaii.. Totally flaatttt!! (Ngan Zahra skali sbb dia x dpt makan..huhu)


video
Ni view dari tren Renens Gare ke Montreux