Apr 29, 2010

Wah..seronoknyer!!!

Rasanya dah lame x berpok pek kt sini..hahahaa.. Title pon sket punyer x hengatt.. Actually, bkn ape, seronok sbb dpt lepas gian.. Sbb dah lameee (adela dekat setahun lebey..) tak men ping pong.. Last skali men ping pong pon mase peknenkan Zahra dalam 7 bulan gitu..

Ingat lagi time kt U--, pagi petang men ping pong ngan M---, L--- dan Y--. Maklumla, siap ade bilik khas lg kt hostel utk table tennis.. Masa tu memang giler ping pong laa.. Malam2 pon main kekadang tuh.. Windunyer kt korang.. X sabar nak blk nnt nak men ngan M--- (maklumla yg len duk jauh..),hrp2nyer kampus baru tuh ade la facility utk men ping pong..

Nak2 skang nih musim spring, dah makin kurang sejuknya, maka bolehla bersandal dan berselipar..hehe..al maklum sajala daku bukan peminat setia kasut..rase cam kaki xleh bernafas.. Okeylaarr, tugas suri rumah dah sayup2 memanggil.. Choww..

Apr 27, 2010

You're Beautiful

Criter ni disyorkan oleh my SIL, U-- dulu lagi, cumenyer masa je yg x berapa mengizinkan.. Ringkasan crite ini boleh tgk kt sini.. Criter nih memang best, at the beginning of the story, kelako tgk Jeremy, lebey kurang cam watak Nakatsu dalam citer Hana Kimi. When the story goes deeper, u'll fall in love with the Tae Kyung' smile.. So cuteeeeee sbb dia nih jarang smile, tp bila smile..owwhh.. Rasa cam nak cubit2 je pipi dia..hahaha..


Apr 25, 2010

IQ Test

MENSA Test
Free-IQTest.net - MENSA Test

Hmm..boleh cayer ke nih?? But hey..saje suka-suka isi masa lapang (huhuhu..lapang ke???) Plus, nak tau perkembangan otakku ini.. adekah masih evolve or berhibernasi..hehehe.. Maklumla dah lama x menghadap equation yg meminarkan bijik mata, ngan dah lame x berkerut2 cube memahami konsep2 yg 2-3 kali baca pon still errr...ermmm.. Oww..how i miss that sumtimes..

Apr 22, 2010

Marley & Me


Memula tgk citer ni cam x berapa menarik, pas a few mins, this story gets our attention. Leh tgk ringkasan crite ini kt sini..
Besides the main story about the lovely but rambunctious dog, crite nih juga memaparkan kehidupan rumahtangga John and Jenny yang saya kira memang serupa dengan realiti.. Saya bagi 3.5* utk crite nih..

Apr 19, 2010

Sudah lama...

Pernah satu tika saya mengadu pada P--, yang saya sakit belakang sbb menyusukan Zahra time malam (lebey tepat lg time tdo..) Yang saya agak penat + letih kerana tersedar beberapa kali time tdo sbb Zahra merengek.. Klu diikutkan masa Zahra 6 bulan ke bawah, dia hanya sedar 2x sahaja utk menyusu, which is antara kul 2-3, dan 5-6. Pada masa tu, saya x merasa terbeban untuk menyusukan Zahra time malam, malah rasa sakit belakang @ penat tidak pernah saya alami. Tapi bermula dari 7 bulan, makin kerap Zahra sedar malam. Seingat saya lebey dari 3x (sbb dr Zahra 7 bln saya dah x tgk jam bila dia sedar!!)

Ada masanya saya x kisah, tp ada masanya saya mengalami sakit belakang (tp alhamdulillah br 2x setakat ini, 1st time masa saya mengadu ngan P-- which is masa Zahra 8 bulan, 2nd masa Zahra nak 1 thn) 3 minggu lepas, simptom susah nak tdo plak menyelubungi saya (ecece..ayat x hengat punyer..) baru je nak lelap (sy mmg jenis amik masa utk tdo, x cam en. Suami, letak kepale atas bantal je dh tdo trus..huhuhu), Zahra dah merengek.. Pas bagi mamam, saya plak xleh nak tdo.. Pejam celik, pejam celik dah kul 4 pagi..huhuhu..Puasla saya duk kira kambing (ade petua kate kira kambing nnt terlelap..) x gak tdo2 sampaila kul 5 baru dpt lelap (tu pon dah 2x Zahra mamam..) Paginya saya trus cr method spy Zahra dah x bgn menyusu mlm2, spy both of us dapat tdo yg berkualiti..

Huhuhu..rupenyer baby dari 6 bulan lg dah x perlukan susu time tgh malam.. They can endure up to 6 hours.. Ada sorang ibu nih berjaya melatih anaknya (dari 10 bulan ) tdo malam without susu. Patutla masa gi check up Zahra aritu doc duk gitau xpe dah klu Zahra x nyusu malam.. Awal2 saya x amik port sgt coz saya berniat nak susukan jugak Zahra time malam sampai 2 thn (if she need it n moga2 susu saya masih ada n mencukupi) Pas 2 thn baru saya nak latih Zahra spy x minum susu mlm2 (coz bg sy masa tu dia dah besar enuf utk x nyusu mlm n leh trime xplanation kita nnt) Ke it's too late already utk dilatih bila dah capai umor 2 thn? Maklumla sbb dah terbiasa slame 2 thn tdo ngn nyotnyot..huhuhu

Sayang jugak sbenarnyer nak cerai susu time malam..huhuhu..bkn pe, sbbnyer siang Zahra sibuk main, time nak tdo siang br cr mamam (dalam 4 kali menyusu including b4 tdo malam..) n only God knows how much yg Zahra minum, riso jugak tkt x cukup.. At least leh cover time malam kan.. Ke sbb bg nyusu malam tu yg buat Zahra x menyusu mane time siang? Tapi bila dapat tau yg sebenarnya menyusu malam ni tak elok utk gigi, nnt mudah kena karies, plak tu yg dia sdr memlm tu bkn semata2 nak susu, tp need our help to go sleep again.. Hehehe..mama die je yg kureng rajin, amik langkah mudah trus suap mamam spy tdo balik. Tu yang Zahra dah terbiasa klu sedar time malam mesti nak mamam spy dpt tdo.. plus, Zahra nih memang klu nak tdo siang mesti mamam dulu (unless klu gi jalan leh je Zahra tdo dalam stroller dia tuhh..) Sekali je dia tertdo sendiri tgh duduk atas sofa then angkat letak atas tilam sib baek continue tdo.. Saya xmo la ajar anak saya guna pacifier utk bg mudah tdo (unless klu kes yg nanges tak renti2, dah wat segala benda x reda jgk n bila bg pacifier dia senyap) sbbnye tkt melarat sampai dah 4-5 thn masih berpacifier..huhuhu..walaupun time 1-2 thn nih nampak chumel jek bdak yg berpacifier..

Nampak gayanya, kt adik2 Zahra nnt la baru saya train tdo without mamam (tp tu pon maybe 8-9 bln br nak latih) Zahra nih saya wat pejam mata je la, nnt nk dkt 2 thn saya akan train dia spy tdo without nyotnyot.. Nampak gayanya, saya terpaksa bertahan dulu la utk tdo dgn sepuas2nyer, even dah lameeeee rasanya saya x dpt tdo mcm dolu2 (rindunyer time anak dara dulu..hahahha..teringat pesan my fren H-----, skang je la leh tdo puas2, nnt2 dah ade anak xleh dah nak tdo puas2..)

Apr 17, 2010

Merlin


Hehehe..skang nih dah complete layan Season 2.. Tak sabau plak nak tunggu Season 3.. Jangan tak tau en. Suami pon melayan gak citer nih.. Besenya this kind of story dia x berapa layan sgt.. Ni ringkasan cerita ini..

Apr 14, 2010

Nivea oo Nivea!!!

Huhuhu... saya pakai pencuci muka Nivea Normal/Combination Skin lepas sebulan mai sini la (coz kt sini xdek Olay..huhuhu..rindunyer!!) At first, naik biji2 kecil kt atas dahi, tp skang nih dah naik 2-3 biji jerawat.. Huhuhu..dah x licin muka ku yg chumel nih.. Adekah ini tandanya x seswai ngn Nivea? Or x seswai ngn jenis facial cleanser yg kupilih? Klu ikutkan dulu saya pakai yg Olay normal tuh.. Ok sesgt.. Dahla kt sini very limited product yg ade, hny ade brand Loreal, Garnier ngan Nivea (plus ngn 2 brand tempatan lg..ni kt Migros la..) Tu pon x sumer product Loreal, Garnier and Nivea yg ade (saya compare website dr UK n Suisse) Memula saya nak try yg Garnier yg kaler oren tuh, tp xde kt sini (tuh yg terambil Nivea tu..)

Sebulan lepas saya tryla shampoo dr product Nivea (kekononnyer nak 1 brand for all gituu..) Saya amik yg Nutri Cashmere, tp pas pakai cam lagi kering rambut compared ngn saya pakai Pantene Repair & Care (maklumla saya dpt tips yg shampoo kena tukar2 dua bln skali..) Huhuhu..adekah saya ini mmg x seswai ngn product Nivea?

Nak tukar pencuci muka yang baru, cam sayang plak baru separuh saya guna.. Lagipun cam tak kronik mane naik jerawatnye (x cam time saya guna Nutrimetics jenis yg mane dah.. naik jerawat x ingat punyer..tang2 tu jgk saya stop..) Pasni xtau la nak pakai product ape laks.. SKII ok tak? (hahahah..berderau en. Suamiku baca ni nnt..)

p/s : Produk Loreal pernah saya guna time blajar dulu, tp cam membuatkan jeragat aii makin menyerlah (makin bnyk pon ye..) gituuu...

Apr 8, 2010

Paris.. Isle de France

Sempena cuti Easter, kami telah pergi mencuci mata di Paris..hehehe.. Act, mmg kami dh plan lame nk gi Paris time cuti Easter nih, tapi bila pas pindah umah baru, plan ini terpaksa dicancel.. Sbb? Huhuhu, dh bnyk abih duet utk pindah umah nih.. Tapi x disangka2 la plak nak dkt cuti tuh, elaun masyukkk (hahaha..ni kes salahguna duet elaun nih..), nak2 plak tren TGV wat promosi utk ke Paris.. So ape lg, kami amikla peluang nih utk berjalan-jalan di Paris.. Kami stay kt Hotel Ibis kt outside the city coz nak save budget, maklumla hotel kt Paris nih mhl cam Swiss gak.. Huhu, mmg agak sempitla blknya, padanla ngn harga kan. Tapi yg x behnya xde fridge, so sgtla x seswai utk kami coz kami suke minum susu time malam.. So kami bg 2* kt hotel nih..

Pas check in, kami trus menuju ke Les Invalides. Kt sini ade Musee de l'Armee etc, tp kami just meninjau2 kt area luar shj, xla masuk musee nih.. Kt depan Invalides nih, ade padang besau, ramai btol org duk riadah kt sini, boleh diorang nih main bola n ragbi kt sini pdhal sebelah tu adelah jalan raya utama..hmm.. Otw ke Pond Neuf (utk naik night cruise..yeay..!!), kami singgah jap kt Notre Dame.. Makk aiii, ramai btol org kt sini.. Kt tepi Notre Dame nih, ade ramai yg wat pertunjukkan, ade yg main alat muzik berkumpulan(sgt beh..) , ade yg beraksi ngn skateboard, roller blade, mcm2 laa.. Then kami mengisi prot kt Le Wok Saint Germain (leh search kt inet), restoran yg halal (kt Paris nih bnyk kedai halal..jelesss btol..) Sangat unik restoran nih, bkn dr segi interior design tau, but dr segi masakannya. Whereby, kita yang pilih ingredients ape yg nak dimasukkan dalam kuali inclu rempah ratusnya..hohoho.. Tapi saya bukan pakar masakan, so saya just inform je nak masakan sweet n spicy, ingredients ape nak msk terpulang pd chefnya..hahaha..senang koje..

Hari kedua, kami mengambil pakej L'Open Tour bus selama 2 hari (kes malas nk cr sendiri interesting places plus nak jimat masa sbb trip nih kejap je..), so destinasi pertama yg kami brenti di Printemps, dekat ngan Galeries Lafayette. Sape yg kaki shopping taula tmpt nih..huhuhu.. Memang sape yg kaki shopping klu mai kt sini, mesti akan rasa gatal tgn..hohoho..mmg lawo2 btol la bj2 kt sini, sapa rasa terjuling bijik mata den, tp lagi lawo harganyer..huhuhu.. Sapo yg kayo-mayo n x sayang duet mehla bersoping kt sini... Kami mai sini bkn nak bersoping (sbb mmg sdr diri bkn kayo mano pon..), tp nak tgk betapo lawonyer inside this building.. Kat area nih juga ade the largest theater/opera, tp kami x amik gambo coz tgh renovate.. Tapi mmg dasatla architecturenyer.. Then we off to Place de la Concorde, ramai gak org kt sini.. Ni br low season nih.. Xtau la time high season cane, sure bersesak2.. Sape prsn tmpt nih ade digunakan dalam crite Star Trek Universe & The Devil Wears Prada? Pas layan fountain kt sini, kami naik bus plak utk ke destinasi seterusnya, which is Arc de Triomphe. Kat sini pon ade renovation sket, tp yg menariknya, pas kami naik bus tuh, kami ternampak cam ade ceremony kt sini, pttla ade ramai gak yg duk berkumpul..

Sesampainyer di Eiffel Tower, fulamakkk.. lg ramai umat manusia.. Memang menjadi tumpuan ramai la tmpt nih.. Xyah nak mimpi la utk naik kt atas sbb lane nya tersgtlah pjg, mau 2-3 jam duk beratur lom tentu lg dpt naik.. Mula2 b4 sampai kt sini, terpk gak, apela yg menarik sgt tower nih, tower je pon kan, tp bila sapa, n perhati btol2 kt tower nih, yeah.. it's unique, lame2 pandang leh jatuh cinta laks.. Pas puas bergambo ngan ET, we off to Montparnasse Tower, utk tgk 360 degrees night view in Paris. Memang superb, sgt cantik ngn lampu2. Leh nampak lagi Eiffel Tower and The Opera. Hajatnyer nk gi makan kt Restoran Indonesia, tp sbb kekangan masa, maka terpaksa dilupakan hasrat tuhh..

Hari ketiga, kami singgah di Latin Quarter, kt sini ade Universites de Paris, UPMC (klu x dtg Suisse nih mau dtg sini..) and The Opera, plus Jardin du Luxembourg yang sangat wangi.. Memula cam xmo masuk coz nampak cam bese je, tetibe lalu kt tepi bau wangi sangat, trus masuk.. N know what, jardin nih cantik gak, plus glamer nih.. ade palace lagi.. Ramai yang lepak kt sini sambil makan.. Then we off to Bastille, tapi kali nih x trun, just tgk view dr atas bus.. Bila sapa kt Place des Vosges, barula kami turun untuk je tamannya. Tempat nih cam Plaza del Mayor kt Madrid plak coz square camtuh.. Unik gak buildingnya.. Pastu kami bercadang untuk brenti di Sacre Coeur, tp disebabkan cuaca x berapa mengizinkan, plak tu dgn kekangan masa, kami meneruskan perjalanan ke Musee du Louvre, di mana terletaknya gambar Mona Lisa yang menawan hati (hmm..nape kt mata den cam biaso je..hahaha..ade je lg gambo lain yg secun gambo Mona Lisa..opss..) Pon x sempat nak abihkan muzium nih jugak kes xdan..huhuhu..

Last day, kami gi outside Paris, kt suburb iaitu di Versailles. Tujuan utama nak gi tengok Chateau de Versailles, tp x sempat jgk nak masuk coz nak kejar tren utk balik ke Swiss. Sempat menjengah ke jardinnya yg sememangnya saujana mata memandang.. Mak aihh.. kena naik keta golf tu klu nak meronda ke setiap pelusuk taman nih.. Sememangnya, Paris nih definitely a must visit place utk sesape yg ade kt Europe nih..hehehe..boley nak bagi ayat camgituh??..Walaupun Paris nih x sekemas ( or maybe sebersih) Swiss, tp architecture of buildingnya agak magnificent dan superb compared to Swiss.. Definitely kami akan datang lagi ke sini (i'm very looking forward to this...hehehe..),harap2nya ade rezeki lebey nnt.. Lagi best klu dapat datang berDUA sahaja (hahaha..jgn mare ye Zahra, bkn mama & abah xmo bwk..tp bg can la..hahaha..koya..koya..)


video

Aksi berdekatan Notre Dame


video

View dari Montparnasse Tower


video

View sekitar Louvre

Apr 3, 2010

Bern

Oleh kerana Sabtu ni kami x perlu wat weekend shopping, so we've decided utk gi jenjalan kt Bern.. Klu nak tau pasal Bern, leh click kt sini.. Menurut kata en. Suami, embassy Malaysia ada kt sini n bnyk administration buildings kt sini..

Cam bese, kami gi sana naik tren, wif half fare card CHF32 return trip per person.. Oleh kerana skang nih musim spring yg x berapa spring (sbb masih sojukk..) snow pon dah xdek tp daun n bunga tak nampak2 lg,so kami x amik video pon.. Kat Bern nih depa bnyk cakap Allemand, coz agak dekat ngn German, so pengaruh German tuh lebey kuat..

Sesampai je kt sini, kami trus menuju ke Old Town. Kat sini bnyk clock towers and fountains yg kecik2.. Yang menariknya kt Old Town nih, ade kedai kt underground n nak masuk tuh cam agak seriau gak (walaupun tangga x tinggi mane) coz cam sempit gitu.. Ramai btol orang kt sini, cam kt Geneva, siap ade tram lg kt tgh2 town.. Selambe ajer depa nih duk lalu lalang kt rail tram tuh (siap ade keta lg duk masuk kt rail tram tuhh..)

Then we headed to bear nya area.. Hajatnyer nak bawak Zahra gi zoo, but maybe some other time.. Sbb nk gi zoo kena naik bus plus masa pon tak berapa nak mengizinkan.. Dapat tgk bear pon jadila ek.. Hehehe.. Uiss.. memang menjadi tumpuan btol la tempat nih.. Maklumla very nice area.. Dahla dapat menjamu mata tgk karenah bear, plak tu viewnyer memang menenangkan mata yang memandang.. Ngan sungainya yg membiru dan agak jernih (huhuhu..teringat Sg. Klate yg pernah membiru satu tika dulu time daku x bersekolah lg..)

Pas lepak tgk bear, kami dah nak bertolak balik, maklumla nak get ready for the big trip..hehehe.. Pusing2 Bern nih pon dah agak penat (sejak dah meningkat umor nih, makin kurang stamina daku..ke sbb dah lame x berexercise???) Definitely akan datang lg utk gi zoo n pusing2 kt new town plak..

Apr 1, 2010

First Award

Bonsoir.. Award ni saya dapat dari Kak Baiti, dan untuk amik award ni, kena penuhi beberapa condition yer..

1. Thank and link the person that gave you the award
Terima kasih Kak Baiti kerana jadi orang pertama yang bagi award kt saya...


2. Pass this award to 15 other bloggers you've recently discoveres and think are fantastic ~ klu kurang xper ke...hahaha
Ummu Ammar
mrs plain june
Aircrafts Wallpaper
Penyejuk di mata, Penawar di hati
My Genius Baby Qarissa
My Blog
That Is Tale I Want To Tell
All Babies Are Genius
DIY Story
Suka Duka Kehidupan
The Journey
it's OK
JOM..CITER..CITER

3. Contact them and tell them that they've won the award ~ akan saya buat secepat yang mungkin..

4.
State 7 things about yourself


kurang berminat dgn keta besor2 sbbnye saya nih kecik aje..
suka klu dapat gi jalan - jalan
skang nih suka window shopping bj baby, bj sendiri dah tak..
suka makan aiskrim
mudah menangis, esp klu tgk citer2 sedey..huhuhu..
sangat suka bermanja dan bersenda gurau
kurang gemor klu tempat tu kena bersesak-sesak..



Finally, kepada pemilik2 blog di atas
yang dah baca entri ini dijemput amik award nih yer..