Feb 23, 2010

Gruyere

Kami telah menyewa kereta selama 3 hari bg memudahkan operasi pindah rumah. Kat sini paling kejap leh sewa kereta adalah sehari, dan sewanya adalah CHF110 per day with 100km n type kereta adalah wagon (sng nak taruk brg yg bnyk!!). Agak mahal kan??? Memang kena terima kenyataanla live kt sini mmg very costly..

Oleh kerana ade lebih kilometer (setelah berulang alik pindah brg n sopping kt IKEA), so kami plan utk jln2 kt tmpt yg xleh gi ngn tren.. So en. Suami suggest gi Gruyere sbb glamer dgn cheese (tp x beli pon cheesenyer!!).. Yang menariknya, tempat nih masih penuh dan tebal ngn snow padahal kt area kami duk dah xdek snow pon.. Singgah jap kt Chateau Gruyere, tp x masuk dalam, just menikmati view kt luar.. Ramai jugak orang mai sini, rupenyer ari Ahad depa suka lepak2 kt tmpt cam gini gamaknyer.. Kat sini ade muzium gak.. Siap ade patung ala-ala Predator gitu.. On the way balik tu, en. Suami ternampak spot utk berski (saya ngan Zahra tgh syok tdo..hahaha)

Saya adala juga cuba drive keta nih, dahla bersaiz besau (daku x minat keta2 besau nih coz badanku kecil molek je..), manual plak tuh.. Seingat sayala last bwk keta manual ialah ms bawak keta kancil K-- A--.. Tu pon dlm thn 2006.. Huhu, seriaula jugak ngan left-hand drive lg.. Bawak pon kt highway je, tp jgn kata highway kt Malaysia je yg jam, sini pon jam. Aduiss, ingatkan bwk kt highway leh rileksla, tp uiss cam bwk dalam KL la plak.. Lenguh kaki mak nih.. Matila jugak skali kt tgh highway tuh..hihihi,tp sib baek x kena hon..huhuhu.. Last2 bagi kt en. Suami je, nnt mau cram kaki mak nak leh sampai ke umah..

Menarikla jugak ade kereta nih (eventhough duk kt sini tanpa keta pon ok lg..), coz dpt gi ceruk2 yg xleh gi ngan tren plus Zahra pon ok je duk dlm car seat.. Cam x sabarla plak nak ade keta..Hehehe..

Feb 22, 2010

Our New House

Semenjak sampai kt sini, kami dah menetap kt 3 buah rumah, and of course it's not our permanent apt.. Yang menariknya, tiap kali pindah umah dapat new environment tapi yg x bestnyer penatla tiap2 kali tu nak kena packing n unpacking..

First, kami duk kt umah di Ecublens, rumah sewa fully furnished CHF2700 with 1 bedroom, nice house tp sewanya terlalu mahal.. Kami duk selama sebulan, then we moved to fren's apt (dia blk Egypt) kt Renens, CHF1600 with 1 bedroom tp bigger than umah kt Ecublens.. Lokasinya mmg menarik, very close to Migros, metro, bus n tren.. Pas duk 2 bulan, kami pindah ke Prilly. Kat sini kami menyewa umah fully furnished CHF1700. Walaupun takde shopping mall yg dekat, tp very close to bus station.. Kami stay kt sini sehinggalah apartment (which is our apt now) yg dinanti-nantikan ini boleh diduduki, which is almost for 2 months..

Tanggal pada 21 Feb, kami pindah masuk ke apartment brand new yg sangat berdekatan dgn EPFL (en. suami yg nk duk dekat ngn uni) Dan semestinya rumah ni half-furnished.. Memang bestla rumah nih, sbb kami adalah org pertama yg duk kan.. Plak tu siap ade oven, microwave n dishwasher lg.. Yang x bestnyer, katilnya agak sempit utk 3 org (terpaksa beli katil single) dan lokasi apt ni agak jauh dr tren (bus plak x gi lausanne..!!!) compare ngan tmpt yg pernah kami duk.. Lupe plak nk bgtau sewa brape, plg murah yg pernah kami duk, CHF1440 (huhuhu..but for me, still mahei lagi..)


video


video


video

Feb 21, 2010

Ohitorisama

Tak sangka sekali melayan citer nih, terus melekat.. Ni ringkasannya.. Cerita cinta antara cikgu, dengan jarak umur yg agak berbeza.. Ha, ade lg satu citer cinta, Kimi wa Petto.. Menarik gak citer nih..

Feb 14, 2010

Aku dan Dirimu..




Lama dah x layan lagu2 nih.. Enjoy!!!

Feb 7, 2010

De Ma Cuisine Part 2

Kali ni, my turn utk masak spesel.. Hihi.. Oleh kerana xde equipment utk wat lasagne (kt umah ni xde oven), maka kena tukar plan utk wat Kuey Teow Hong Kong. Tapi sayang, bila cr xdela plak kuey teow, so ganti ngan spaghetti..






Taraaaa.. Inilah dia Spaghetti Hong Kong.. 1st time buat nih, trus dapat 5*..hehehe.. Nampak yummy dak? Cume as for me, kuah dia kurang pekat sket, berbanding ngan yg pernah makan kt taman U, uiss..sedap btol, masih ingat sapa skang..leh terkuaq ayaq liuq.. Sokmo makan ngan N---, dia la yg introduce... pastu trus melekat..huhuhu..windunyaa..

Feb 1, 2010

Hana Kimi


Wahh.. tak sangka citer nih kelako banget, memang best lahh.. Especially watak Nakatsu.. Sape yang suka tgk pretty boy, crite nih penuh ngn pretty boys.. Ni link dia.. Main actress ngn a few actors ade juga berlakon dlm Atashinchi no Danshi, kelako gak citer nih tp ade scene2 x logik sket.. Yang sy tgk nih versi Japan, Taiwan version pon ade gak, tp xtaula beh ke tak..