Oct 27, 2009

Shopping for Winter

Ca va? Skang beza masa ngan Malaysia dah 7 jam, coz 25hb aritu berlakunya Daylight Saving Time, so lag sejam lagi ngan Malaysia. Klu nak tau what is DST, and when does DST happen? Searchla inet..hehe.. saya pon baru tau (tu pon en. Suami yg inform)Haru jugak nak sesuaikan diri kul 5++ dah morib..huhuhu..terkejar-kejar rasanya.. Time en. Suami balik, dah gelap, cam x best nak kuar gelap2 (even ade lampu jalan or lampu kedai)padahal baru kul 5++..

Apapun, Samedi lepas saya telah berjaya membeli baju sejuk dan kasut untuk winter. Kenapa saya kata BERJAYA? Huhuhu.. sbnornyer dr last two wiks lg dah mengusha bj sejuk n kasut, tp xde yang berkenan di hati (pembetulan: ade yg berkenan tp saiz xdekla..) Sib baik la weather masih x tahap sejuk gaban.



Inilah hasilnya. Actually, utk Zahra dah beli dari last two wiks. Ikutkan saya, nk belikan baju sejuk yg unisex je utk Zahra, blehla adik dia pakai nnt (kot2 dpt adik laki kan..!) Tapi oleh kerana En. Suami dah berkenan btol kt bj tu,cepat2 nak gi bayor, saya turutkan ajelahh (dah dio yg byr pon kann..) Ha, jgn taktau kasut saya tu jenama BATA, harga agak murahla CHF39.90. Cantik dak? Sket punyer payah nak carik, bkn pe, kt sini stylenyer pakai boot yg tinggi tu. Saya adela gatai mentrynyer, en. Suami kata nampak cun gaks,saya tgk pon cun gaks (mmg lawo la kasut tuh!)tp kt pandangan perasaan nih, cam baru blk dr ladang joo..huhuhu.. tapi sebenornyer mmg smart la pakai boot tinggi tuhh.. mentaliti saya je x terubah laiee..

Okeylaa..nk sambung blaja French.. un,deux,trois..

Oct 16, 2009

Bienvenue to Switzerland! Part 2

Bonjour.. Ape ek nak sambung utk Part 2 ek? Hahaha.. bnyk benda utk dicerite, tp arini cam xdek inspirasi. Huhuhu..

Lets continue psl umah. Ha, sib baikla ari Sabtu (10hb) tu dpt jupe rumah furnished persendirian yang disewakan (2 stop nk ke EPFL, dlm 15 min gitu). So move in pada hari Ahad, nak tau brape rega umah nih, CHF 2700 but ade 10% diskaun for EPFL affiliates. Umah ni 3 tingkat, plus ade lower ground (tempat penyewa ni duk!). We duk kt ground floor, 1 bedroom. Rumah ni was build in 1935, bayangkan betapa klasiknya rumah ni, but of course dh go tru many renovations. Kat my fotopages ade gambo umah nih. Ha, since we moving ke umah nih, weather makin sejuk, maklumla dh nak winter. Kluar kejap je dh freezing jari + pipi. Takleh bayang time winter cemana. Huhuhu.. Rasa cam x sabar nk warm sket. Tapi, we all x settle down lagi, rent kt sini sapa 6hb Nov je, coz pastu nk pindah ke umah my hubby's fren ( Egypt guy, dia blk sana till end of this year), sewanya murah sket CHF1500/month kt Renens Gare (lg jauh tmpt ni nk ke EPFL dr tmpt yg kami duk skang, tambah lg 3 tren's stop). The main reason why we still nomading coz bulan Mars ni nak duk dlm EPFL (dh dpt apartment fully furnished n reganya CHF1440 tp lan 3 br leh duk.. harganya maybe murah sbb skang ni msh xde groceries' stores n jauh ngn transport). So, utk lan Janvier & Fevrier ni tak tau lagi nak duk mane. Dahla time tu dh winter, ade jugak karang yg membeku tgh jalan.

inilah rumah yang disewa..floor bawah je..
Ha, tertinggal plak psl event on Samedi (Sabtu) ni, before gi tgk umah ni, we jejln dulu kt area city centre tu, rupenyer ade market, morning market actually. Ada bnyk stalls, buah2an, sayur2an, roti, cheese, daging, sausages, bunga, and even stalls baju. So we buy strawberi ngn roti. Uis, strawberi dia manis btol (en. Suamiku suke giler, me biasa je coz dia tak crunchy cam kt Malaysia tu although x manis) But anyway, beggars (bkn yg mainkan muzik n tadah topi) pon ade. I thought negara yang maju camgini xde, plus like my hubby always said, Switzerland xde benda crappy n smua benda mahal n ade cost, cemanala depa ni leh survive yer..

Ramai btol orang kuar hari Sabtu berbanding ngn hari Ahad. Kat sini almost all kedai tutup hari Ahad. Hari Sabtu depa buka sapa kul 6 jek. X puas nak window shopping. Klu weekdays sapa kul 7. Unlike Malaysia kan, pelik btol la. Orang time weekend la br sempat nak shopping, dh weekdays bz ngn keje. Ni tak, w'end depa tutup. So nak tak nak, klu nak beli groceries, en. Suamiku akan pulang awal sedikit dlm kul 5, then we off the Migros yang berdekatan (dalam 6 mins walk). So, dalam tren sesakla sket klu ari Sabtu.

ni lah scooter..tak berapa clear sbb amik ngan hs
Lagi satu yang wa perasan kt sini, ade paintings (act. leh kate contengan.. sape pernah tgk citer Step Up 2 : Street Dance.. ha contengan yg dibuat oleh kump. 410.. macam tu la!) kt wall. Sangat bnyk, kt mana2 je ade (especially kt wall di railways). Klu naik tren tu leh nampak sepanjang jalan (maybe terexaggerated sket..), tp serius la, rasa cam eh biar btol nih, kata Switzerland ni negara yang terjaga.. Hahaha, bnyk btol yg wa condemn, act. bukan pe, cume cam bizarre la mende2 camgini kan, septtnya xdela kan.. Tapi yang coolnye ialah, kt sini scooter dijadikan as one of transport. Klu kt tmpt kite kan, bebudak je yg ada, tu pon main2 kt pdg or dpn rumah ke. Jarang bwk gi jejln. Kat sini x sah klu x nampak, kt mana2 je ade. Plus, bkn bdak2 je, teenagers, adults n makcik pon pernah kami nampak pakai scooter ni. Lawak pon ader. Lagi satu yg wa agak kagum, gi je la kt mana pon, klu jupe sesapa even strangers depa akan say bonjour. Kan best klu bg salam dijadikan amalan kt tmpt kita. Huhuhu..

Rasanya itu sajela yg wa nak citer dlm entri BIENVENUE ni. So, this is the end. Apapun, memang btol la org kata, hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik di negeri sendiri.. Ececece.. Kay, a bientot..


video

Lupe nak upload pemandangan dari Geneva ke Lausanne daa...

Oct 15, 2009

Bienvenue to Switzerland! Part 1

Salut.. Wah, akhirnya sampai juga kaki wa ke Switzerland.. Sedar x sedar dah 12 hari wa berada di perantauan.. Rasa cam semalam je baru sapa.. Rasa cam tak cayer je wa bukan lagi berada di Malaysia.. Sedey pon ade.. Cam x sabor plak nak blk.. Huhuhu..

Masih ingat lagi betapa lamenyer ( plus perit jgk laa.. sakit blakang eden.. maklumle 12 jam duk atas krusi, tu pon br sapa Amsterdam) berada dalam flight, sib baik sengal2 badan dah ilang.. Klu nak dikirakan lebih dr 24 jam perjalanan dr Malaysia (Klate specifically..) ke Lausanne, Switzerland. Bkn senang, 2x flight (KLIA ke Amsterdam, Amsterdam ke Geneva) plus ngn train (Geneva ke Lausanne). Dalam hati ni, napela en. Suami memilih untuk blajo ke sini, padahal bnyk lg tempat yang boleh pi. Tapi dah itu yang dicita-citakannya, wa ikutkan aje la. Cumenyer, kesian kt my little Zahra. Sib baek la dalam flight tu tdo je kejenya, bila 2 jam lg nak sapa Amsterdam br dia bgn (seb baik jgk dia muat dlm crib yg MAS sediakan)

Sesampai je kt Switzerland, weather agak sejuk tp sib baek sejuk cam Cameron gitu.. Skang ni musim autumn and soon will be winter. First impression sapa sini (plus en. Suami pon ade tny!) wa rasa cam biasa aje,hahaha.. en. Suami x dpt trime. Tapi yang tak tahan kat sini bentuk muka buminya agak berbukit bukau (xla tinggi sangat sampaikan xleh redah tp bagi den yang biasa ngn tanah rata ni tinggi jugakla.. penat nak menapak!) Sepanjang naik tren dari Geneva tu, wa nampak 3-4 rumah atas bukit then kelilingnya penuh ngn tanaman. Kirenyer cam agriculture part of their industries. Bagus2 wa suke. Hahaha. Hijau mata memandang gitu..

Area city centre, kt atas bridge for walkers

First, we all menginap kt Hotel du Marche, then Hotel Crystal and then go back to Hotel du Marche. Why? We booking till Tuesday je, ingatkan dapat rumah secepat yang mungkin. Sekali sket punyer leceh nak dapatkan rumah. Nak kena pi register kt Lausanne Communale ( x silap nama penuh Administrater Communale.. ni cam pejabat daerah la..) then wait for residence document then baru leh dapat permit B (dunno what it is..) then baru leh apply for rumah (act. klu dpt residence doc dh leh apply, tp klu guna permit B lg senang nak dpt) Ha, jgn tak tahu, rumah kat sini mahal tak hengat punyer.. Rumah jenis 1 bedroom plg murah (yg en. Suami cr la mengikut kriteria dia..) CHF 1400 ke atas tu without furnished. Yang furnished tp style studio, no bedroom CHF 2300 ke atas.. Huhuhu.. Cemana nak save money utk gi jejln.. But then a again, lg murah la dr duk hotel sebulan kan.. Kt du Marche ni CHF135 per night, ni pon hotel budget (blk ni skali ngn bathroom, bilik dia oklaa.. cume bathroom dia sempit!) Ok back to the story, tetibe nak prolong la our stay kt sini on Tuesday tu, skali hari Tuesday tu full (mase nak buking tu hari Ahad) cek la hotel2 budget yang lain, semuanya full.. Pelik btol, bile tny kt receptionist tu ada ape hari Tuesday, dia gitau nothing in particular.. So terpaksa duk kt Hotel Crystal dua malam yg reganya CHF219 (blk dia best, siap asing ruang bedroom ngn ruang santai n bathroom memang best gilerss compared to du Marche) Cumenyer, hotel ni terletak in city, so agak bisingla sket ngn bunyi jam (always ringing on 9 - 9.30 and 6 - 6.30 yg den perasanla.. kuat btol..) Jalan sket je ade Mc Donalds (siap ada Magnum Mc Flurry + wedges.. ade jual doughnuts gak..) Pastu ada Coop (shopping complex), Starbucks, butik2 etc.. Ha, jgn tak tau, area city centre pon berbukit jugak.. Wa siap bagitau kt en. Suami, leh kurus camgini.. Hahaha.. Tapi x rasa penat sgt, sbb duk sibuk tgk environment, almaklum sajala tempat baru..

ni lah city centre..
Ha, hari Ahad tu (sehari selepas sapa, 4 Oct) kami gi jejln. Kebetulan en. Suami ternampak ade Baby Planet 2009 kt one of brochure dalam blk. Baby Planet tu cam ekspo, all about baby punyer stuff plus ade diskaun. Tapi nak masuk tu kena byr, CHF7 per person (tu pon sbb diskaun, klu x CHF10) Utk kids x pasti plak berapa byran, for sure utk baby free. Kt sana, we buy huggies + 1 toy je utk Zahra. Cari softbook + flash cards tapi x jupe. Nak beli yang lelain such as playpen + car seat x leh lagi coz still x duk umah, nnt nak pindah susah coz skang pon brg dh bnyk giler. Ha, huggies dia murah coz ade diskaun (CHF 21.90 harga asal, tp dpt CHF14.60 utk 44 pieces, type 4.. Kat sana depa x guna S,M,L but guna nombor, 3,4,5..) Rasa cam x sbr nak tunggu next yr plak, leh borong sakan nnt.

Apa yang wa leh kata, basically kt Lausanne ni xdela best sgt.. Hahaha.. Or more precise lg, xdela seperti yg wa expect (maybe wa expect terlalu tinggi kot) Kt city centre tu bnyk je putung2 rokok, compared dgn area du Marche tu lg bersih. Pastu wa pelik btol, cemanala Switzerland known as the cleanest air, coz agak ramai yg duk isap rokok, sambil jalan la, duk lepak kt krusi la, rasa cam x best nak lepak situ ngn Zahra (kekdg wa bwk Zahra lepak kt bench sementara menunggu en. Suami pulang) Plak tu, jln rayanya xdela besor, agak kecil (cume tak pernah nampak jam) Maybe sbb ramai yg lebih suka berjln n menggunakan transport awam (bus + tren) Teksi dia mahei.. Tren dia siap leh bwk masuk basikal (cool, plus xde tollgate cam putra.. sesape je leh naik even klu xde tiket pon) Plus, kt sini boleh dikatakan agak ramai yg bertudung, so xdela rasa alienated sgt. Rasa cam curious plak, depa beli tudung kt ne ek.. Hehehe.. Cume ape yang menjadi barrier ialah BAHASA. Huhuhu, ingatkan depa leh speak English, rupenyer x ramai yg ingin (or boleh) speaking Anglais. Sib baekla en. Suami taula jugak although still in beginner level, kekdg amik masa nak phm ape orang tu cakap. And me of coursela, satu hape pon tak paham, just rely on my hubby. Tu yang buatkan wa rasa handicapped. Nak beli barang pon nak kena rujuk ngn en. Suami kot2 ade bahan yang xleh makan. Ingatkan adela jugak tulisan kot English, skali ada bahasa French, German ngan Itali. Sadis btol. Okla, sambung lenkali utk Part 2. Nak pi smyg sat. Cdgnya nak kuar ptg ni pas en. Suami blk (even though cuaca makin sejuk..)

Oct 1, 2009

Au Revoir

Esok, ku + suamiku + anakku akan bertolak ke Switzerland. Dalam hati ni, bermacam - macam perasaan. Sekejap rasa tak sabar, sekejap rasa sedey, sekejap rasa berdebor, sekejap rasa x mboh pi, sekejap rasa excited.. Huhuhu.. Kekadang tu rasa cam beshnya kalu ada sehari dua lagi kt sini, ada bnyk lg benda nak wat.. Hehehe.. Antaranya makan kt Tesco Food Court for the last time b4 fly, depanyer desserts best btol.. Sampai meleleh ayaq liur klu imagine.. Kt bahagian mee & laksa pon besh gak, tp wa br try mee goreng.. yang tu gerenti menjilat jari..

Rasanya makanan adalah antara perkara UTAMA yang akan wa miss sesgt nnt. And of course, our beloved famillies + relatives + friends + neighbours.. For Zahra, maybe she'll miss her ayam + burung + cousins.. No longer bunyi ayam + burung, no longer didukung oleh TOK MEK around the house and yard..

As for me, yang paling nervous skali ialah wa langsung tak paham bahasa French nih.. Huhuhu.. Tu la mase cuti lame aritu malas nak blaja. Skang dh terkapai - kapai bila nak fly, kt sana nnt for sure terkebil - kebil laa.. Dahle depa tu speaking sket punyer laju, hampir nk ngalahkan bullet train.. Huhuhu.. Skang ni baru nak pick up a few words, tu pon dh naik pening kepalo ngn pinar2 bijik mata den nengokkan perkataan dia.. Tu blom blajo pronounce lagi, mesti terbelit lidah den..

But, life must go on.. Just do & hope for the best.. Doakan keselamatan kami, semoga dipermudahkanlah urusan kami dan semoga kita dapat berjumpa lagi.. Aminn..